Változások az adózás rendjében – mire kell figyelniük a cégvezetőknek?
Számos ponton változik az adózás rendje 2025-ben. Bemutatjuk a cégvezetők figyelmére is érdemes, jelentősebb változásokat.
Azon kívül, hogy sem a kereskedők, sem a gyártók nem járnak feltétlenül jól azzal, hogy megrohamozták a boltokat az emberek, a mostani pánikvásárlók azzal sem számolnak, hogy a kukában köt ki a mostani zsákmány.
A kereskedelmi szövetség álláspontja szerint sincs értelme felhalmozni az élelmiszereket, mivel rugalmasan tudnak reagálni a beszállítók és nincs készlethiány, ez azonban láthatóan hidegen hagyja azokat, akik pánikszerű felvásárlásba kezdtek a hazai élelmiszerboltokban.
A gyártók és a nagykereskedők is érzik a nyomást. A magyar családi tulajdonban levő, évi 40 ezer tonna száraztészta gyártására képes Mary-Ker Pasta Kft. kiemelt partner-igazgatója azt mondta a hvg.hu-nak, hogy a hétvégi gyártást már beindították, de ennek is megvan a korlátja: nem tudnak a gépek többet termelni, mint amennyi a kapacitásuk - tette hozzá Hajdúné Reinwald Anita.
A megtermelt tészták már nem is a raktárba, hanem egyből a kamionokra mennek. Sorban állnak a megrendelések, a kereskedők havi mennyiségeket rendelnek egyszerre tőlük. Egyelőre nincs alapanyag-problémájuk, de ez a későbbiekben változhat: „Nem mondhatom azt a tyúknak, hogy ma tojjon már két tojást és utána jövő héten pihenhet. Több búza se nő attól, hogy kitört most egyfajta pánik” – jegyezte meg Hajdúné Reinwald Anita.
Míg a nagyszüleink sokszor hetekkel előre bevásároltak és a spájzban raktározták az élelmet, ma már sokkal inkább a napi bevásárlások a meghatározóak: nem raktározunk. Ugyanakkor is megfigyelhető, hogy ha egy hosszú hétvége, vagy ünnep miatt egy napra bezárnak a boltok, előtte megrohamozzák az emberek az üzleteket „mintha nem lenne holnap”, ami szintén magyar sajátosság. „Tésztát is például sokan már 2-3 csomaggal sem vesznek, most ez borult fel és halmozásba kezdtek az emberek. Ráadásul az is bennünk él, hogy valamit biztos elhallgatnak előlünk” – mondta szakember a hazai vásárlókkal kapcsolatban szerzett tapasztalatairól.
A felhalmozást és az üzletek megrohamozását egyértelműen túlzásnak látja, pláne annak fényében, hogy az Olaszországban a lezárt területek üzleteinek ellátását is gördülékenyen megoldották. Sokan kilószámra vásárolják a lisztet úgy, hogy amúgy nem sütnek, a felhalmozás pedig semmiképpen nem vezet jóra. „Egy általában meleg panellakásban zsizsikes lesz a liszt és a toastkenyerek is nagyon hamar megpenészednek” – intett a cégvezető. Ez pedig menthetetlenül élelmiszerpazarláshoz fog vezetni, amihez mint tudjuk, legnagyobb részben amúgy is a háztartások tesznek hozzá.
Általánosságban azonban a kereskedők és a gyártók is arra számítanak, hogy sokat nem nyernek a mostani rohammal. „Mert később nem fognak majd vásárolni az emberek tartós élelmiszereket. Egy tojásos tészta is 2-3 évig eláll” - mondta az igazgató. Meglátása szerint az, hogy most kétszer-háromszor akkora mennyiségeket vesznek meg egyes termékekből, májusban-júniusban negatívan hathat a kiskereskedelmi forgalomra.
Számos ponton változik az adózás rendje 2025-ben. Bemutatjuk a cégvezetők figyelmére is érdemes, jelentősebb változásokat.
Az űrgazdaság egyre szélesebb lehetőségeket kínál már a kisebb cégek számára is. Pályázati források is rendszeresen elérhetők a vállalkozások számára.
Ismertetjük azokat a részletszabályokat, amelyeknek július elsejétől meg kell felelniük a vállalkozásoknak.
Az egészséges csapatműködés és az eredményesség szempontjából kulcskérdés, hogyan kezeli a cégvezető a konfliktusokat.
A hatalomnak az a legnagyobb csábítása, hogy azt gondolod, mindent megtehetsz. A kontroll meg azt jelenti, hogy nem tehetsz meg mindent – mondja Szikora János, aki megrendezte Térey János verses drámáját, A Nibelung-lakóparkot a székesfehérvári Vörösmarty Színházban.
Három gyereket pedig életveszélyes állapotban vittek kórházba, miután kamionnal ütközött egy személyautó.
A pusztító időjárásnak az autópályán is voltak elszenvedői.
Hollywood új generációjának legnevesebb színészeivel készült, de csak csöppnyi porfelhőt kavart a Vágtázó lovakról. Pedig ha nem is leszünk tőle vidámabbak, érdemes tenni vele egy próbát. Kritika.
Megdöbbentő részletek derülnek ki a kép történetét felkutató tanulmányából.
A vizsgálatot nehezítette, hogy a Lamborghini csaknem teljesen elégett.