szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ausztria elutasítja azt a javaslatot, hogy a koronavírus-járvány által okozott károkat enyhítő intézkedéseket kötvénykibocsátással finanszírozzák, mivel véleménye szerint az csak egy újabb szuverén adósságválsághoz vezetne, ráadásul az Európai Stabilitási Mechanizmus elég forrással rendelkezik.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

"Nem szabad megismételni a már elkövetett hibákat, mert az a koronavírus-járvány után csak egy újabb adósságválságot idézne elő" - jelentette ki Gernot Blümel pénzügyminiszter vasárnap az APA hírügynökségnek adott interjúban. A miniszter ezzel Enrico Letta egykori olasz miniszterelnök kritikájára reagált, aki "felelőtlenséggel" vádolta meg Ausztriát a kötvénykibocsátást elutasító álláspontja miatt.

"Elegendő pénz áll rendelkezésre a (vírusjárvány által) leginkább érintett országok támogatására" - mutatott rá az osztrák pénzügyminiszter, utalva ezzel az Európai Stabilitási Mechanizmusra (ESM). Az ESM a rendelkezésére álló 410 milliárd eurós keretből akár fel is vásárolhatná az érintett országok államkötvényeit - mondta. Hozzátette: "A már meglévő eszközeinket kellene felhasználnunk mielőtt újakat hoznánk létre, olyanokat, amelyeknek hosszú távon hatása lehet az európai gazdasági térség stabilitásra nézve."

Számos ország, amely most a krízishelyzettel takarózva a közös eladósodást szorgalmazza, néhány hónappal ezelőtt még mentességet szeretett volna kapni a stabilitási paktum előírásai alól - jegyezte meg az osztrák pénzügyminiszter.

Enrico Letta a francia Le Figaro lap szombati számában bírálta a koronakötvényt elutasító országokat, Hollandiát és Ausztriát. "Az önjelölt erényesek ismét másokat vádolnak túlköltekezéssel" - fogalmazott, felelőtlenségnek nevezve álláspontjukat. "A vírus a költségvetési hiánytól és az államadósságtól függetlenül mindenki számára egyaránt probléma" - mondta, példának hozva fel olyan, a kötvénykibocsátást támogató kedvező költségvetési és adóssághelyzettel rendelkező országokat, mint Írország, Luxemburg és Szlovénia. "Hollandia és Ausztria húsz napon belül meg fogja változtatni álláspontját, mihelyt maguk is hasonló helyzetbe kerülnek mint amilyenben más országok most vannak" - tette hozzá.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök egy szombati nyilatkozatában Rómában közös cselekvésre szólította fel az európai országokat a koronavírus-krízis elhárítására. "Minden egyes uniós tagállam társadalmi és gazdasági életét egy cunami készül maga alá temetni" - figyelmeztetett. Európának az olasz miniszterelnök szerint egy új Marshall-tervre lenne szüksége a gazdasági károk helyreállításához. Beszédében a célra javasolt koronakötvényt Conte európai újjáépítési kötvénynek nevezte át. Amennyiben az EU nem lép azonnal, "az utánunk következő generációknak kell majd a lerombolt gazdaság újjáépítésének hatalmas költségeit viselni" - jelentette ki az il Sole 24 Ore lapnak adott nyilatkozatában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!