szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A pesszimizmus legnagyobb mértékben a várható munkanélküliség miatt erősödött.

Közel 30 éves története során a GKI fogyasztói bizalmi index még sohasem zuhant akkorát egy hónap alatt, mint 2020 áprilisában, írta közleményében az intézet.

A Gazdaságkutató Intézet felmérése szerint az egy havi esés mértéke éppen duplája az eddig mért legnagyobb zuhanásnak, ami 2006. júniusában, a Gyurcsány-kormány szigorító lépéseinek bejelentéséhez köthető.

A pesszimizmus legnagyobb mértékben a várható munkanélküliség miatt erősödött, de a magyar gazdaság jövőjének megítélése is drámaian negatív lett. Nagyon jelentős, de lényegesen kisebb a lakosság saját várható pénzügyi helyzetéről alkotott véleményének és inflációs várakozásainak romlása.

A sokkhatás legkevésbé az emberek jövőbeli megtakarítási képességét érintette, itt a csökkenés minimális.

Jelenleg a magyar gazdaság jövőbeli helyzetének megítélése már nagyon közel van a 2009. áprilisi, a gazdasági válság legmélyebb pontján mért mindenkori minimumhoz.

A munkanélküliségtől való félelem viszont még messze van az akkor mért történelmi mélypontjától. Ugyancsak távol van még az 1995. évi, a Bokros-csomag idején mért mélypontjától a lakosság saját pénzügyi helyzetéről alkotott véleménye is.

A GKI felmérése 1000 fős, a lakosság összetételét reprezentáló mintán készült. Az adatfelvétel módszere kényszerűen megváltozott, a személyes interjúkat átmenetileg online felmérés váltotta fel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Balla Györgyi Gazdaság

Újabb részletek derültek ki a kormány által kitalált bérpótlékról

A szakszervezetek aggódva figyelik, mire lesz elég a gazdaságvédelmi akcióterv. Mészáros Melinda, a Liga elnöke a hvg.hu-nak azt mondta, az irány jó, de további válságkezelési intézkedések kellenek. Finomítanának a bérkiegészítésen, és az álláskeresési járadék összegét, illetve folyósítási idejét is növelnék.

MTI Gazdaság

GKI: nagyot esett az üzleti bizalmi index júliusban

Az áprilisi csúcshoz képest az üzleti és fogyasztói várakozások is romlottak júliusban, de a GKI-Erste konjuktúraindex havi csökkenését túlnyomó részt az üzleti bizalmi index jelentős visszaesése eredményezte – derül ki a GKI felméréséből.