Kovács Gábor
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?

A kabinetfőnöknek kell előirányzatosítani az évek alatt felhalmozódott maradványokat. A pénzügyminisztert egyébként Varga Mihálynak hívják.

A kormány a miniszterelnök kabinetfőnökét (vagyis jelen állás szerint Rogán Antalt) bízta meg az elmúlt években a Magyar Államkincstárnál felhalmozódott költségvetési maradványok előirányzatosításával, vagyis elosztásával, konkrét előirányzatokhoz való rendelésével – derül ki egy április 21-ei Orbán Viktor miniszterelnök által szignózott kormányrendeletből. Ezen felül Rogánnak „az azonosítás alatt álló kiadások és bevételek megfelelő fejezeti kezelésű előirányzatra és azon belül rovat mélységű előirányzatra történő besorolásáról" is gondoskodnia kell. Sok ideje nincs, a határidő április 23.

A Kabinetiroda a kormány egyik salátaminisztériuma, ide tartoznak a kormányzati kommunikációtól kezdve a turizmuson át az informatikai beszerzések. A központi költségvetés és az államháztartás kezelése eddig a Pénzügyminisztérium, illetve Varga Mihály miniszter hatásköre és feladata volt.

Frissítés: A Pénzügyminisztérium cikkünk megjelenése után reagált: „A cikk több helyen tévesen utal arra, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter feladat- és hatáskörét érintő, általános érvényű változás történik a 1164/2020. (IV. 21.) Korm. határozat által. Ezzel szemben a valóság az, hogy a hivatkozott határozati pont kizárólag a Tihanyi Alapítvány átadás-átvételére vonatkozik a miniszterelnök kabinetfőnökétől a Miniszterelnökséget vezető miniszter részére. Amennyiben egy feladat az egyik miniszter hatásköréből átkerül egy másik miniszterhez, úgy a gyakorlatnak megfelelően elsősorban az átadónak van feladata. A technikainak tekinthető határozat mindhárom pontja kizárólag erről szól, a kormánynak nincs szándékában az államháztartást érintő feladatok miniszterek közötti rendszerszintű átalakítására.”

 

©

Vagyonmegosztás Rogánéknál: helikopter helyett immár saját lábon

Budai villa és balatoni nyaraló, milliós órák és táskák, bérelt luxusautók és helikopter, drága külföldi kiruccanások. Múlt héten bejelentett válása után új magyarázatot kell majd kitalálnia Rogán Antalnak, ha folytatni akarja eddigi életvitelét. Kérdés az is, hogy második feleségének üzleti vállalkozásai túlélik-e a szakítást a propagandaminiszterrel.

Ugyanebben a rendeletben a kormány létrehozta a költségvetésben a „Tihanyi Alapítvány támogatása” nevű fejezetet. Az 1996-ban létrehozott Tihanyi Alapítvány szakkollégiumi képzésre alakult, tehetséges diákok számára, ez a fenntartója a Mathias Corvinus Collegiumnak (MCC). Az alapítvány hamar Fidesz-közelbe került. Egyik létrehozója, Tombor András az első Orbán-kormány idején a Miniszterelnökségen dolgozott, később pedig azzal került a hírekbe, hogy „baráti kölcsönnel” segített Habony Árpádnak a Modern Media Group megalapításában.

Egy április közepén benyújtott törvényjavaslat szerint az alapítvány a tulajdonába kapja az egykori Munkásőrség gellérthegyi épületét is, amely az MCC által jelenleg használt épület szomszédságában van, és eddig a külügyminisztérium Balassi Intézetének adott otthont. Emellé a Mol és a Richter 10-10 százaléknyi – ma bő 290 milliárd forintot érő – részvénycsomagját is megkapja. A részvénytulajdon átadásával a kormány a szakkollégiumot lényegében a Corvinus Egyetemmel egy szintre emeli, hiszen az tavaly ugyanekkora indulótőkét kapott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Külföldön élő fiatal magyaroknak indít ösztöndíjprogramot a kormány

Külföldön élő fiatal magyaroknak indít ösztöndíjprogramot a kormány

Zseniális fotóval emlékezett Maradonára a Queen gitárosa

Zseniális fotóval emlékezett Maradonára a Queen gitárosa

3 milliárdért pályázhatnak a kutatók az ITM-nél

3 milliárdért pályázhatnak a kutatók az ITM-nél