szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mindössze 0,1 százalékponttal nőtt a munkanélküliség márciusban, de nincs minek örülni: az 56 ezer ember közül, aki elveszítette az állását, csak 2 ezren minősülnek hivatalosan munkanélkülinek. Ráadásul az igazán rossz számok valószínűleg csak akkor jönnek, amikor már az áprilisi adatokat is közzéteszik.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Az év első három hónapjában 3,7 százalékosra nőtt a munkanélküliség – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A KSH háromhavi átlagban szokta megadni a munkanélküliségi adatokat, vagyis most azokat a számokat közölték, amennyi január és március között átlagosan volt a mutató. Ez alapján pedig könnyű lehet félreérteni a statisztikát: ez 0,1 százalékpontos emelkedést jelent egy év alatt, ami tényleg nem volna vészes növekedés.

De természetesen nem lehet úgy nézni a számokat, mint ha nem történne semmi izgalmas a magyar munkaerőpiacon. A statisztikusok ezúttal azt is közzétették, hogy mi történt csak márciusban, amikor a koronavírus-járvány már elérte az országot: az állástalanokká válók száma nagyjából 56 ezer fővel növekedett.

A számok azért furcsák, mert az 56 ezer nem dolgozó emberből csak 2 ezer minősül munkanélkülinek, így a hivatalos márciusi munkanélküliségi adat ugyanúgy 3,7 százalékos, mint egy évvel korábban.

54 ezer ember viszont inaktív lett, ugyanis hivatalosan valaki munkanélkülinek csak az számít, aki aktívan munkát keres és/vagy két héten belül munkába tudna állni, ha kellene. Márpedig a mostani helyzetben ez csak a munkájukat elvesztők minimális részére igaz.

2020. január-márciusban így hivatalosan csak 173 ezer munkanélküli van az országban, de sokkal több lett az inaktív ember.

„A márciusi számok valószínűleg nem tükrözik még a válság teljes mélységét” – mondta az adatokról a Jobline értékesítési igazgató-helyettese. Miklósi Zoltán szerint a meghirdetett állások számában március végén átlagosan csak 20 százalékos visszaesés látszik a nagy állásportáloknál a március 13-ai munkaerőigényhez képest. Április végéhez közeledve ellenben már 43 százalékkal van kevesebb álláshirdetés ezeken az oldalakon a március közepével összehasonlítva. Ezen belül a Jobline.hu állásportálon is 16 százalékkal kevesebb állást hirdetnek a vállalatok.

A nagyobb visszaesés tehát áprilisban következett be, így e hónapban minden bizonnyal jelentős mértékben tovább nőtt a munkanélküliség. Jelzi ezt az is, hogy múlt héten a Jobline.hu-n az utolsó 12 hónap legmagasabb álláskeresői aktivitását mértük, azaz a legtöbben most pályáztak állásokra”

– mondta Miklósi Zoltán.

A 2020. január-márciusi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 466 ezer fő volt, ami a december-februári időszakhoz képest 24 ezer fős csökkenést jelent. Ha csak márciust nézzük, akkor még rosszabbak a számok: ott már csupán 4 millió 442 ezer ember volt munkában.

A legjobb még mindig Budapesten a helyzet, ahol a foglalkoztatási ráta 74,3 százalék volt. A legnagyobb esés a Dél-Dunántúlon következett be, a foglalkoztatottak aránya 3,1 százalékponttal, 62,5 százalékra csökkent, és abban a régióban volt a legalacsonyabb az értéke.

Az is látszik a számokon, hogy a fiatalok munkanélkülisége milyen magas: a 15–24 éves munkanélküliek száma 36 ezer fő, munkanélküliségi rátájuk 11,4 százalék volt. A munkanélküliek több mint egyötöde ebből a korcsoportból került ki. (Aki tanul, az nem számít munkanélkülinek, tehát nem azért ilyen magas ez a mutató, mert annyira sok fiatal vár még a tanulmányai elvégzésére.)

A munkanélküliség átlagos időtartama 10,4 hónap volt, a munkanélküliek 29,8 százaléka keresett legalább egy éve állást, vagyis tartósan munkanélkülinek számított.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sztojcsev Iván Gazdaság

Nem lesz könnyű dolga a kormánynak, ha újra be akarja vetni a közmunkát

Mindenkinek lesz állásajánlata három hónapon belül, aki elveszti a válság miatt az állását, ha nem cégektől, akkor az államtól – ígérte a miniszterelnök hétfőn. Ebből kiolvashatjuk azt, hogy újra felpörgetnék a közmunkaprogramot, de ez sokkal több problémát okozna, mint 2010 után. A kormány próbálkozott az elmúlt években még szövetkezetek szervezésével is, sikertelenül.

A felcsúti edző szerint az öregebb játékosai nem szeretik a fiatal akadémistákat

A felcsúti edző szerint az öregebb játékosai nem szeretik a fiatal akadémistákat

Aki már a szocializmusban is felvetette, hogy a kultúra áru - 95 éves lenne Liska Tibor

Aki már a szocializmusban is felvetette, hogy a kultúra áru - 95 éves lenne Liska Tibor

Még egy statisztikát megbolondított a koronavírus

Még egy statisztikát megbolondított a koronavírus