Új világrendet hozhat a járvány utáni gazdasági válság, az győzhet, aki biztonságot kínál

Új világrendet hozhat a járvány utáni gazdasági válság, az győzhet, aki biztonságot kínál

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Sztojcsev Iván
Tetszett a cikk?

Egy Kína- és egy USA-központú világ jöhet létre a következő években, az EU-nak és az Egyesült Államoknak pedig óriási szüksége lenne egymásra. A fő kérdés az lehet, ki tudja a legjobban elhitetni, hogy ő biztonságot ad - erről tartott előadást Orbán Krisztián közgazdász.

A 2020 és 2022 közötti időszak szelektálni fog, kiderül, hogy az előző tíz év folyamataiból mi volt tartós, és mi csak átmeneti – mondta Orbán Krisztián közgazdász, az Oriens ügyvezető partnere a Hősök Tere Karantén Szalonban.

A 2008-as válság után nem volt egy nagy domináns szereplő sem, amely az Egyesült Államok korábban betöltött, szinte egyeduralkodó szerepét betöltötte volna, „a globális seriff eltűnt”. Elméletileg megvoltak a normák, amelyet követni kellett volna, de nem volt senki, aki ezeket betartatta volna. Sok ország így is követte a normákat, de megjelent a potyautas – Magyarország, Kína, Lengyelország - és a troll - Oroszország.

Ez 2018-ban némileg változni kezdett, „a seriff vissza-visszanézett a városba”. Az amerikai politikai elitnek ma már szinte teljes a konszenzusa abban, hogy Kínát meg kell állítani. Ezzel egy időben a techcégekkel szemben is egyre többen követelnek szigort, hogy az ottani lehetőségeket kihasználva ne áshassák alá a demokráciát – igaz, ebből egyelőre a szabad piacra hivatkozva nem lett szinte semmi. Ebben a helyzetben érkezett meg a koronavírus és a gazdasági válság a világba.

Az erős üzenet, amire rezsimeket lehetett alapozni, az elmúlt években a hatékonyság volt. Ez most megváltozhat, a biztonság lehet az. Az államba vetett hit lehet a fontos – ebből a szempontból Oroszország nem áll jól, hiszen onnan még a saját polgárai közül is sokan menekülnének. A trollok és potyautasok tere sokkal kisebb lehet, mint eddig.

A szakértő szerint várhatóan két világ lesz: egy Kína-központú és egy USA-központú.

Mindkét országnak nagy belső feszültségei vannak, ilyenkor pedig semmi más nem jön annyira jól a politikusoknak, mint egy nagy külső ellenségkép. Az Egyesült Államokban ez attól függetlenül így lehet, hogy ki nyeri az elnökválasztást: Donald Trump és Joe Biden egymással versenyeznek, ki lenne keményebb Kínával. Az USA és Kína vezetői is azt terjesztik, hogy a másik ország terjesztette el a vírust – már csak azért is, mert Kínában óriási egészségügyi, az Egyesült Államokban hatalmas gazdaságpolitikai hibákat vétettek. Az USA és Kína a következő években valószínűleg egymás gazdasági mozgásterét próbálják majd gyengíteni – tette hozzá.

Az EU-nak eközben óriási szüksége volna az Egyesült Államok támogatására, de egy Kína ellen vívott gazdasági-technológiai háborúban az USA is sokkal gyengébb lenne az EU nélkül. A baj ebben az Orbán Krisztián szerint, hogy Trumpnak németfóbiája van. Ha Joe Biden lesz a következő amerikai elnök, az USA és az EU sokkal közelebb lehet egymáshoz, mint bármikor az elmúlt évtizedben, ha pedig Trumpot újraválasztják, akkor megjósolhatatlan, mennyire marad szoros a szövetség.

Ami Magyarországot illeti: a szakértő szerint akármi is történik a szavak szintjén, az ország – és a politikusok – érdeke az, hogy a nyugati érdekszférán belül maradjunk. A magyar kormány sikeressége is azon múlik szerinte, hogy az emberek azt fogják-e érezni, hogy az állam biztonságot nyújt. Azon lehet nagy verseny nálunk és más országokban is a pártok, vagy épp ideológiák között, hogy milyen téren akarjanak az emberek leginkább biztonságot: az egészségügyben, a gazdaságban, a klímaügyekben, vagy valami egészen más témában.

Hozzászólások