szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Farkas Ádám átült az egyik legnagyobb pénzügyi lobbiszervezetbe, de ez az európai ombudsman szerint súlyos összeférhetetlenséget eredményezett.

Meg kellett volna akadályoznia az Európai Bankhatóságnak (EBH), hogy egyik vezető tisztviselője, a magyar Farkas Ádám az Európai Pénzügyi Piacok Szövetségéhez (AFME) igazoljon, mert ez súlyos összeférhetetlenséget eredményezett - ez lett annak a vizsgálatnak az eredménye a Népszava szerint, amit Emily O'Reilly európai ombudsman indított.

Az ír biztos biztos közleménye szerint, amelyet a Politico is idézett, Farkasnak már 2019 augusztus 1.-től ismertek voltak a tervei, ehhez képest október 31-ig még hozzáférhetett az EBH által kezelt szenzitív adatokhoz. A bankhatóság ez ügyben végül lépett ugyan, de csak aztán, hogy Farkas az AFME alkalmazottja lett. Az intézkedés értelmében 24 hónapra eltiltották attól, hogy kapcsolatba lépjen előző munkahelyével és 18 hónapra a „személyes pénzügyi lobbitevékenységtől” is.

Az EBH reakciójában azzal érvelt, hogy „meggyőződésük, hogy az adott helyzetben szükséges és megfelelő lépéseket tették”. Az AFME ezzel szemben egyáltalán nem kommentálta az ügyet - írta a Népszava.

Farkas Ádám tavaly októberben jelentette be nyilvánosan a távozását. Akkor az LMP tiltakozó közleményt adott ki, melyben azt írták, Farkas „az európai bankfelügyelet éléről a banklobbihoz távozik, amelyen keresztül a biztosítók, bankok és pénzügyi vállalatok érvényesítik politikai érdekeiket. Tehát Farkas olyan területre távozik, ahol az általa megismert szuperszenzitív pénzügyi adatokat és információkat, üzleti titkokat nagyban hasznosíthatja. Az LMP szerint ez elfogadhatatlan és Európai Zöld Párttal egyetértésben azonnali lépéseket követelünk”.

Farkas Ádám 1997-2001 között a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója, majd a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnöke is volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!