szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magántulajdonú praxisjoghoz nem nyúlnának.

Létezik olyan dokumentum, amelyben felmerült a háziorvosi praxisok államosítása, de nem úgy, ahogyan azt a sajtó és a szakma értelmezte – nyilatkozta az e heti HVG-nek egy ágazati szakértő. Az elgondolás szerint az alapellátásért felelős önkormányzatok helyére az állam lépne, a magántulajdonú praxisjogot érintetlenül hagyva.

Az alapellátásnak papíron kulcsszerepe van az egészségügy működésében, de a szakma presztízse nem akar emelkedni. A nyilvántartás szerint 504 tartósan betöltetlen háziorvosi praxis van, ötször annyi, mint tíz éve, a Magyar Orvosi Kamara pedig úgy tudja, hogy a háziorvosi szakvizsgával rendelkező tagjainak 55 százaléka 60 évesnél idősebb.

Az alapellátás megújításának szükségességéről nincs vita, a mikéntjéről annál több. 2010-ben a második Orbán-kormány kiemelt feladatnak mondta az alapellátás megerősítését, de öt évvel később lett csak törvény erről, annak a végrehajtási utasítása pedig még mindig nem készült el.

Részletek az e heti HVG Gazdaság rovatában.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!