Tetszett a cikk?

Az európai országok fokozatosan enyhítenek a beutazási feltételeken, legutóbb Ausztria jelentette be, hogy a magyarok szabadon átkelhetnek a határon. Az, hogy érdemes-e idén nyáron külföldi utat tervezni, téma az Európai Unióban és Magyarországon is. Egyelőre ahány ország, annyi szabály.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az Európai Bizottság még május közepén tette közzé iránymutatását és ajánlását a tagállamoknak az utazási korlátozások fokozatos feloldásáról. Ennek az a lényege, hogy a tagországok megnyithatják határaikat, apró gond, hogy ez csak ajánlás, nem kötelező minden államra. Ennél egyelőre jellemzőbb, hogy az országok kétoldalú megállapodásokat kötnek.

A határok megnyitása téma az Európai Unió pénteki belügyminiszteri tanácsülésén is, és szóba került Magyarországon, a Kormányinfón is. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, a kormány igyekszik naprakész információkat adni az utazási szabályokról. A miniszter azt ajánlotta, az emberek utazzanak inkább idén belföldre, noha a kormány alapvetően a nyitás híve.

©

Korábban már megírtuk, hogy több európai országban is feloldották az utazási korlátozásokat, a járványügyi helyzettől függően. A Konzuli Szolgalát mégis arra figyelmeztet internetes oldalán, hogy külföldre utazni most a szokásosnál nagyobb kockázattal járhat,

mivel a vírus terjedése előre nem meghatározható, országról-országra, óráról-órára változhat.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy vírus terjedése miatt akár egyik pillanatról a másikra módosulhatnak a közlekedési lehetőségek, kiszámíthatatlan helyzeteket okozva ezzel az utazásban.

Összeszedtük a legfrissebb iránymutatásokat és tudnivalókat, hogy hová, mikortól, milyen feltételekkel lehet utazni Európában.

1. Albánia: június 1-től magyar állampolgárok karanténkötelezettség nélkül utazhatnak be szárazföldi határátkelőhelyen keresztül az országba. A vízi és légi határátkelőhelyek továbbra is zárva vannak, így egyelőre a Wizzair sem közlekedik Budapest és Tirana között. (A légitársaság azt viszont közölte, hogy bázist nyit az albán fővárosban.) A boltokban, a postán és a benzinkutakon, illetve a taxiban kötelező maszkot és kesztyűt viselni. Június végéig biztosan zárva lesznek az éjszakai klubok, a színházak és a mozik.

2. Ausztria: a kereskedelmi szálláshelyek május 29-én kinyitottak. Az országból hazatérő magyar állampolgároknak nem kell házi karanténba vonulniuk, ha a belépést megelőző 4 napnál nem régebben készült negatív Covid-tesztről szóló angol, vagy magyar nyelvű igazolással rendelkeznek, vagy ha Csehországból érkeznek.

Csütörtöktől ugyanakkor Ausztria megszünteti az országba történő belépés előfeltételeként eddig alkalmazott orvosi igazolás- vagy karanténkötelezettséget a következő országokból érkezőknél: Magyarország, Szlovákia, Szlovénia, Csehország, Németország, Svájc és Liechtenstein. A határellenőrzés azonban az osztrák–magyar határon fennmarad.

©

3. Belgium: a be- és a kilépés is csak indokolt esetben lehetséges. A belga hatóságok nem tekintik annak a bevásárlási és rokonlátogatási célú, illetve a turisztikai utakat. Indokolt esetnek számít, ha valaki dolgozni megy Belgiumba, vagy a gyerekét látogatja. Ez a szabály vonatkozik azokra is, akiknek Belgiumban van állandó lakcímük.

Május 11-től az üzletek nyitva vannak, de csak korlátozott számban fogadhatnak vevőket. Az éttermek és a kávézók várhatóan június 8-ig zárva maradnak. Kirándulási céllal nem lehet az országon belül közlekedni, azonban rövidebb távokra, elsősorban sportolási céllal el lehet utazni. A szállodák üzemelnek, de azok éttermei nem fogadnak vendéget Belgiumban.

4. Bulgária: június 1-től az EU- és Schengen-tagállamok, valamint az Egyesült Királyság, Szerbia és Észak-Macedónia állampolgárai szabadon, karanténkötelezettség nélkül léphetnek az ország területére. Marad viszont a 14 napos karanténkötelezettség a Svédországból, az Egyesült Királyságból, Belgiumból, Írországból, Portugáliából, Spanyolországból, Olaszországból, Máltáról, vagy az EU-n kívüli országokból érkezők számára (kivéve a szerbeket és az észak-macedónokat). Magyarok tehát szabadon utazhatnak Magyarország területéről. Az országba történő belépéskor mindenkinek nyilatkozatot kell kitöltenie.

5. Csehország: az országból hazatérő magyar állampolgárok mentesülnek a hatósági házi karantén kötelezettsége alól. Az ellenőrzést a határon a szlovák rendőrök végzik. A cseh belügyi tárca ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy kimondottan turizmus céljából külföldi állampolgárok továbbra sem utazhatnak Csehországba.

6. Franciaország: április 8-ától a francia területre történő belépéshez vagy francia területen való átutazáshoz igazolás szükséges, továbbá egy kézzel írt nyilatkozat arról, hogy az utazó egészséges. Turizmus céljával továbbra sem lehet Franciaországba menni.

7. Görögország: június 15-ig csak görög és más EU-s állampolgárok, valamint az EU-ban tartózkodási engedéllyel rendelkezők léphetnek be az ország területére. Egyelőre csak az athéni repülőtér fogad nemzetközi járatokat – a szigetekre tehát egyelőre nem lehet közvetlenül eljutni. A Görögországba repülőgéppel érkezőket a hatóságok a belépést követően azonnal letesztelik. A mintavétel után közvetlenül egy szállodába viszik az utasokat, ahol meg kell várniuk a teszt eredményét, ennek ideje maximum 24 óra. A teszt és a szálloda költségét a görög állam finanszírozza. Negatív teszt esetén szabadon távozhatnak az utasok és 7 napos kötelező otthoni karanténba kell vonulniuk. Ha azonban pozitív a teszt eredménye, két hétre államilag ellenőrzött karanténba kell vonulnia az érintett személynek.

©

A reptéri kötelező tesztelés várhatóan június 15-ével szűnik meg. Ezután már csak szúrópróbaszerű teszteléseket végeznek az érkező utasokon.

Június 15. után Athén mellett Thesszaloniki is fogad nemzetközi járatokat. Július 1-től pedig már valamennyi görög repülőtér.

8. Horvátország: május 28-tól az Európai Unió meghatározott tagállamai, így Magyarország állampolgárainak a beutazáskor nem kell külön igazolniuk annak célját, a járványt megelőző feltételek szerint léphetnek be, de továbbra is kötelesek betartani a horvát járványügyi előírásokat.

©

Beutazásakor rögzítik az úti célt, a mobiltelefon számot és az e-mail címet. Ehhez külön sávban kell várakozni a határon. Az adatokat azonban már előre, az interneten is fel lehet tölteni, így elkerülhető a torlódás és a várakozás.

9. Nagy-Britannia: a határokat nem zárták le, szabadon lehet be-és kiutazni. Jelenleg még a repülőtéri tranzitálás is probléma nélkül megoldható, akadálytalanul el lehet jutni az egyik repülőtérről a másikra. Azok viszont, akik 2020. június 8-án, vagy azután utaznak az Egyesült Királyágba, már kötelező 14 napos házi karanténra számíthatnak.

10. Olaszország: június 3-tól a korlátozások nélkül lehet Olaszországba és Olaszországon belül utazniuk a magyaroknak. Korlátozás és karanténkötelezettség nincs, de a testhőmérsékletet bármikor ellenőrizhetik az olasz hatóságok.

11. Portugália: a schengeni országokból és társult tagállamokból, valamint az Egyesült Királyságból engedélyezett a beutazás, Olaszország és Spanyolország kivételével. Lehet menni Portugáliába az Egyesült Államokból, Kanadából és Brazíliából, valamint a portugál nyelvű közösségek országaiból is. A karantén az ország kontinentális területén nem kötelező az érkezést követően, ugyanakkor a repülőtéren hőmérséklet-vizsgálatot végeznek.

12. Spanyolország: június 7-ig azok a külföldiek, akik belépnek Spanyolország területére, kötelesek 14 napra házikaranténba vonulni. Közvetlen légi összeköttetés nincs Budapesttel, a Wizzair a Madrid–Budapest és a Barcelona–Budapest járatait is ideiglenesen felfüggesztette.

©

13. Szlovénia: sem a be-, sem a kiutazáskor nem kell házikaranténba menniük a magyaroknak, illetve a szlovéneknek.

13+1. Szlovákia: annak, aki Szlovákiából tér haza Magyarországra, nem kell karanténba vonulnia.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!