szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kelendőek Nyugaton az olyan rendszerek, amelyeket kínai cégek az ujgur kisebbség elnyomása közben fejlesztettek és tökéletesítettek. Az USA több kínai vállalatot szankcionált az elnyomásban játszott szerepük miatt, eszközeikből mégis vásárolnak nyugati cégek és államok is.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Több kínai cég kínál a járvány elleni védekezéshez megfigyelő rendszereket, amelyeket a kínai ujgur kisebbség elnyomására fejlesztettek – írja a Business Insider a TOP10VPN cikke alapján. Ráadásul e cégek eszközei kelendőek Nyugaton, több ország és vállalkozás vásárolt már belőlük.

A járvány elleni védekezéshez megfigyelő rendszereket kínáló kínai cégek között több olyan található, amelyeket az Egyesült Államok konkrétan szankcionált az ujgurok elnyomásában játszott szerepük miatt. A nagy szankcionált informatikai vállalatok: Hikvision, Dahua, SenseTime, Megvii, iFlytek.

Ezek a vállalkozások kulcsszerepet játszottak az ujgur lakosság megfigyelésére és démonizálására a kínai állam által kiépített hálózat létrehozásában – nyilatkozta a Business Insidernek Darren Byler szakértő. A két legfontosabb, a járvány elleni védekezésben használt megfigyelési technológia az arcfelismerés és a testhőmérséklet-mérés. Az ezektől a cégektől vásároló külföldi kormányoknak tudniuk kell, hogy a technológia kifejlesztését nemcsak, hogy az ujgurok elnyomása finanszírozta, de egyenesen abból épültek ki – figyelmeztet Byler. „E megfigyelő rendszerek mögött több millió ujgur van, akik adatai felhasználásával létrehozták azokat. Ha ezek a kormányok valóban az emberi jogok védelme mellett állnak, akkor vissza kellene utasítaniuk, hogy olyan eszközöket vásároljanak, amelyeket emberi jogok megsértésével hoztak létre.”

Az amerikai Amazon például 10 millió dollárért vett hőkamerákat a Dahuától raktári munkavállalóinak megfigyelésére. A TOP10VPN szerint a Hikvision által gyártott kamerákat telepített mások mellett az Egyesült Királyság és Ausztrália.

Az amerikai képviselőház május végén szankciós törvénytervezetet fogadott el Kína ellen az ujgur kisebbség helyzete miatt. A demokrata többségű képviselőház 413:1 arányban szavazta meg a jogszabályt. Ugyanezt a javaslatot egy héttel korábban a szenátus már egyhangúlag elfogadta. A törvénytervezet büntetőintézkedéseket követel a muzulmán vallású ujgur kisebbség tagjainak tömeges internálásáért felelős kínai vezetők ellen.

A muszlim vallású ujgurok mintegy tízmillió lelket számláló közössége Kína nyugati részén, Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen él. Az ENSZ 2018-as jelentése szerint akkor már 1 millió ujgur nemzetiségű embert tartottak táborokba zárva, melyek létét kiszivárgott dokumentumok is megerősítették. Egy jelentés szerint a kínai kormány foglyok közül mintegy 80 ezer embert kényszermunkára utaló körülmények között dolgoztat 27 kínai gyárban, amelyek a világ legnagyobb cégeinek termelnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!