szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Két éve úgy döntött a Magyar Nemzeti Bank, hogy vesz 28,5 tonna aranyat. Jelen állás szerint 460 millió dollárt hozott eddig a befektetés.

Bejött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) számítása, amikor úgy döntöttek 2018 októberében, hogy a bank devizatartalékából aranyat vásárolnak. Nem is kis mennyiséget vettek, összesen 28,5 tonnát, amellyel megtízszerezték az addigi készletüket 3,1 tonnáról, 31,5 tonnára.

Az Mfor cikke szerint a magyar jegybanki aranytartalék mintegy 1,24 milliárd dollárt ért a vételkor, akkor egy uncia (1 uncia=31,1035 gramm) arany mintegy 1230 dollárba került. Az arany árfolyama az első 7 hónapban nem sokat változott, majd tavaly májusban elindult felfelé. Egy év alatt csaknem 40 százalékkal drágult, így idén május végén már közel 1700 dollárt ért az unciája.

Matolcsy György jegybankelnök egy képviselői írásbeli kérdésre most azt válaszolta, hogy az MNB aranytartaléka 1,7 milliárd dollárt ér, vagyis a vásárláshoz képest keresett rajta a jegybank majd 460 millió dollárt.

Az arany árfolyama a most unciánként 1780 dollár körül cserél gazdát, a lap szerint, ha így marad az árfolyam, akkor a költségvetés tisztes osztalékra számíthat a jegybanktól.

(Képünk illusztráció)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Idő előtt állíthatták le a Kovács Béla elleni titkosszolgálati műveletet

Idő előtt állíthatták le a Kovács Béla elleni titkosszolgálati műveletet

Nincs meglepetés Mohácson: a fideszes jelölt lett a polgármester

Nincs meglepetés Mohácson: a fideszes jelölt lett a polgármester

Embercsempész-hálózatot számolt fel a rendőrség

Embercsempész-hálózatot számolt fel a rendőrség