szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

"Mi a saját reformunkat akarjuk megcsinálni!"– hangsúlyozta Kiriakosz Micotakisz görög miniszterelnök, aki a Financial Timesnak nyilatkozott az európai válságkezelő alapról.

Koronavírus-világjárvány
A második hullámra készül a világ, miután számos országban újra megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2019 végén kitört világjárvány már eddig is több százezer beteg halálát okozta, a gazdasági károk pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Görögországnak rossz emlékei vannak a feltételekhez kötött pénzügyi támogatásról, melyek a válság idején óriási munkanélküliséget és életszínvonal csökkenést jelentettek. Akkor a trojka – az EU, az Európai Központi Bank és az IMF – kényszerítette rá a megszorító feltételeket a pénzügyi csőd szélén táncoló Görögországra.

"Ezek a feltételek politikailag elfogadhatatlanok számunkra" – jelentette ki Görögország konzervatív kormányfője. Kiriakosz Micotakisz elmondta azt is, hogy ebben a dél-európai uniós tagállamok egységesek: nem fogadnak el feltételeket a 750 milliárd eurós alap szétosztásánál.

A görög miniszterelnök szerint országának nincsen szüksége arra, hogy újabb versenyképességi kritériumokat állítsanak vele szemben. Az Európai Bizottság ugyanis félévenként megvizsgálja Görögország gazdasági teljesítményét, hogy ellenőrizze, a görögök teljesítik-e azt, amit a trojkával szemben vállaltak.

Brüsszelben személyesen is találkoznak az uniós tagállamok vezetői július 17–18-án, hogy megvitassák: hogy osszák el a 750 milliárd eurót, illetve, hogy megállapodjanak az Európai Unió következő költségvetéséről. Az idő sürget, mert mindenki szeretne pénzhez jutni, ám négy tagállam – Ausztria, Dánia, Hollandia és Svédország – a fenntartásait hangoztatja. Szerintük igenis szükség van versenyképességi feltételekre ahhoz, hogy egy tagállam pénzhez jusson a válságkezelő alapból.

Nekik üzent elsősorban Micotakisz, amikor elutasította a feltételeket. Csakhogy ahhoz, hogy pénzhez jusson, konszenzus kell. Ezért számít mindenki heves vitákra a következő csúcson, és ezért jelezte Angela Merkel német kancellár, hogy valószínűleg csak ősszel születik egyezség a 750 milliárd euróról és az uniós költségvetésről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Méltánytalan módon döntött az NKA az Új Forrás szerint, megszűnhet a lap

Méltánytalan módon döntött az NKA az Új Forrás szerint, megszűnhet a lap

VOSZ: A kata szigorítása erősíti a válságot

VOSZ: A kata szigorítása erősíti a válságot

A békési falut letarolta a szerda esti vihar

A békési falut letarolta a szerda esti vihar