szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az idősek, községben és fővárosban élők, valamint az alacsony végzettségűek körében vannak legtöbben azok, akik nem tudtak legalább annyi gyümölcshöz jutni, mint tavaly.

Az idei év minden szempontból kedvezőtlen volt a hazai gyümölcstermésnek, írja a Napi.hu: az időjárás miatt a termés 50-80 százaléka odaveszett, a támogatások mértéke csökkent, a munkaerő költsége emelkedett, miközben a koronavírus-járvány okozta válsághelyzet miatt a vásárlók is nehezebb helyzetbe kerültek. A felsoroltak hatásáról a Napi.hu megbízásából a Pulzus Kutató készített felmérést, ebből pedig kiderül:

a megkérdezett magyarok pontosan fele állítja, kevesebb gyümölcsöt vásárolt idén, mint a korábbi években.

23 százalék azt válaszolta, hogy többet, míg a kitöltők negyede nagyjából ugyanannyit vásárolt most is, mint korábban. Összességében a magyarok 2 százaléka nem vásárol gyümölcsöt a boltokban.

Leginkább az alapfokú végzettségűek veszítettek a gyümölcsök drágulásán, rosszabb hozzáférhetőségén: 53 százalékuk mondta azt, hogy nem tudtak annyit venni, mint korábban. A középfokú végzettségűek között 48 százalék ez az arány, a felsőfokú végzettséggel bírók között pedig 43 százalék. Utóbbiak 29 százaléka vett több gyümölcsöt, amivel ők vannak a legtöbben.

A megyeszékhelyeken élők azok, akik többet tudtak vásárolni a friss terményekből: 34 százalékukra igaz ez az állítás. A budapestiek körében vannak a legtöbben (56 százalékuk), akik kevesebbet vettek, őket követik a községben lakók, akiknek 54 százaléka járt hasonlóan. A falubeliek 5 százaléka egyáltalán nem vesz gyümölcsöt a saját bevallása szerint – az ugyanakkor nem egyértelmű, hogy vajon azért válaszoltak-e így, mert más módon jutnak ahhoz hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyükeri Mercédesz Gazdaság

Ásványvizet igen, teát, gyümölcslevet nem vettünk a karantén alatt

A kiskereskedelem szárnyalt, a vendéglátás viszont a földbe állt az elmúlt hónapokban. Hogyan érintette a válság a legnagyobb üdítőgyártót? Miért pont most nyitottak egy új piac felé? Békefi Lászlót, a Coca-Cola HBC Magyarország ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

Ha túl gyorsan lemerül a telefonja, az nagyon rosszat is jelenthet

Ha túl gyorsan lemerül a telefonja, az nagyon rosszat is jelenthet

Tervekkel nagyon jól áll a klímasemlegességet megcélzó EU, pénzzel már kevésbé

Tervekkel nagyon jól áll a klímasemlegességet megcélzó EU, pénzzel már kevésbé

Jobbközép-liberális koalíciós kormányzás lesz Litvániában

Jobbközép-liberális koalíciós kormányzás lesz Litvániában