szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

17 milliárd forintot tett félre az Erste kockázati költségként az első félévben, így majdnem nullára csökkent a bank eredménye. De úgy számolnak: már javul a helyzet, és az év hátralévő részében nem lesznek már jelentős kockázati költségek.

„Kaptunk egy gólt, talán lesz még egy, de ezt a meccset meg fogjuk nyerni” – mondta Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója a bank online sajtótájékoztatóján. Az Erste négy év szünet után most először számolt kockázati költséggel, 17 milliárd forintot tesz ki ez a tétel.

Az adózott eredmény 27 millió forintra csökkent, ennek az összegnek a kivételével minden eredményt kockázati költségként könyveltek el az első negyedévben.

Az Erste működési bevételei szinte változatlanok maradtak, egy ezrelékkel csökkentek, míg a működési kiadások 8 százalékkal nőttek.

A lakossági új hitelállomány a tavaly ilyenkori 91 milliárdról 139 milliárd forintra nőtt, ebből 48 milliárd forintot jelentett a babaváró hitel. Az új vállalati hitelállomány 96-ról 82 milliárd forintra csökkent.

Az Ersténél úgy számolnak, hogy az év hátralévő részében nem lesznek jelentős kockázati költségek.

Harmati László, a bank lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese arról beszélt: a jelzáloghiteleknél az új hitelezés most már nem éri el a 2019-es szintet. Eddig ugyan 7 százalékos a növekedés 2019 első feléhez képest, de ez egy jó első negyedévből, egy gyengébb április–májusból, és egy kimondottan rossz, 23 százalékos esést mutató júniusból áll össze, vagyis a tendencia rossz. A friss adatok kisebb emelkedést már mutatnak, de elmarad a tavalyitól az adat.

Az Erste azt is megnézte, hogy a náluk vezetett bankkártyákkal mire költöttek az emberek. Ez alapján

  • az éttermekben és a ruhaboltokban egy nagy visszaesés után már többet is költöttek június végén, mint a járvány előtt,
  • az utazásra és a szórakozásra költött összeg már növekszik, de még nem érte el a március eleji szintet,
  • a barkácstermékekre pedig egy nagy növekedés után már sokkal kevesebbet költenek, mint a tavasszal.

A hitelszerződések 60 százalékánál azt kérték az ügyfelek, hogy menjen tovább a törlesztés, nem akartak élni a hitelmoratórium lehetőségével. A jelzáloghiteleseknek közel a kétharmada tovább törleszt, a személyi kölcsönnél szinte pontosan fele-fele az arány (52 százalék kérte a moratóriumot), a babaváró hiteleseknek viszont az 57 százaléka moratóriumban van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Öt kamion csattant össze az M70-esen

Öt kamion csattant össze az M70-esen

Trumpot perli a Tesla a kínai alkatrészek büntetővámja miatt

Trumpot perli a Tesla a kínai alkatrészek büntetővámja miatt

Elek István: Vidnyánszky, a politikus

Elek István: Vidnyánszky, a politikus