szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Miközben az arabica kávé jóval olcsóbb lett, a robusta azonban tartja az árát. Az ok? A koronavírus.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Nagyon ritka, hogy a két legelterjedtebb kávébabfajta, az arabica és a robusta ára ne együtt mozogjon – most azonban szétváltak. Míg az arabica jóval olcsóbb lett, a robusta tartja az árát. Ennek az oka pedig a kijárási korlátozásokban keresendő – írta a Napi.hu.

A vendéglátóhelyek bezárása és a csökkenő kereslet ennyire befolyásolta ugyanis a kávé árát, miközben erős túlkínálat alakult ki a piacon.

Körülbelül 150 millió zsáknyi kávébab fogy a világon, ennek nagyjából 70 százaléka arabica kávé. Ez kétszer drágább, mint a robusta és főként Latin-Amerikában és Afrikában termesztik. A kisebb kávézókban, de a nagy láncoknál és otthon is többnyire ilyen kávét fogyasztanak az emberek.

Az arabica szerződések ára azonban zsákonként 2020-ban csaknem 9 százalékkal esett vissza a New York-i kereskedelemben, míg a robustáé csupán 3 százalékkal csökkent. Az elemzések szerint pedig az otthoni kávéfogyasztás nem kompenzálja azt, hogy az emberek többnyire kávézókban, vagy a munkahelyükön isznak kávét.

Bár az ár csökkenését a fogyasztók nem fogják megérezni, mivel a kereskedők vélhetően nagyobb haszonra akarnak most szert tenni az elmúlt hónapok kiesésének kompenzálása miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Zhvg

A klímaváltozás miatt veszélyben a kávétermesztés

Egy friss jelentés arra figyelmeztet, hogy akár a negyedével is csökkenhet a terméshozam a klímaváltozás miatt Etiópiában, a világ hetedik legnagyobb kávétermesztő országában. Emiatt pedig drágulhat a kávé.

Ingyen maszkot ad a feledékeny vásárlóknak a Spar

Ingyen maszkot ad a feledékeny vásárlóknak a Spar

Frissítse az iPhone-ját, már javított is az Apple pár hibát

Frissítse az iPhone-ját, már javított is az Apple pár hibát

Jósnőnek adta ki magát két asszony, több százezret csalhattak ki egy nőtől

Jósnőnek adta ki magát két asszony, több százezret csalhattak ki egy nőtől