szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bár Donald Trump ki akarja zárni a mexikói vendégmunkásokat az Egyesült Államokból, a mezőgazdaság nem nagyon boldogul nélkülük. Ezt pedig ki is használják.

"Ott vagyunk a legfontosabb ágazatokban" – nyilatkozta az RFI tudósítójának egy mexikói munkás, aki Idaho államban szorgoskodik. "A búza, a burgonya, a cukorrépa betakarítása nem megy nélkülünk. Így a családomnak kétszer is tudok pénzt hazaküldeni egy hónapban. Nem nagy összeget: 500-1000 dollárt, de ez nekik a megélhetést jelenti."

Összességében szinte már egy üzletágról van: a mexikói vendégmunkások valamivel több mint 19 millió dollárt küldtek haza az év első hat hónapjában, ami 10 százalékos növekedés az előző évhez képest. És ez csak a legális munkások által utalt pénz, a valódi összeg ennek akár többszöröse is lehet.

Az otthon maradt családoknak pedig nagy szükségük van minden centre, hiszen a koronavírus által sújtott Mexikóban sokan elveszítették az állásukat.

„Az anyósom kis utcai élelmiszerboltját bezárták a járvány miatt. A család csak arra számíthat, amit én küldök Idaho államból" – mondta a mexikói vendégmunkás.

"A nehéz helyzetben a vendégmunkások meghúzzák a nadrágszíjat. Nem költenek semmit sem magukra, mert tudják: a család túlélése a tét" – nyilatkozta egy közgazdász Mexikóvárosban az RFI-nek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hivatalos: jövőre jön a teljesen új Skoda Fabia

Hivatalos: jövőre jön a teljesen új Skoda Fabia

Néhány vonat olcsóbb lesz a Balatonnál

Néhány vonat olcsóbb lesz a Balatonnál

Újabb szegedi kézilabdázó fertőződött meg koronavírussal

Újabb szegedi kézilabdázó fertőződött meg koronavírussal