A túlélés zálogai lettek a borablakok Firenzében

Reneszánszát élik a 16. században létesített apró ablakok a firenzei házfalakban.

  • hvg.hu hvg.hu
A túlélés zálogai lettek a borablakok Firenzében

Hajdanán a firenzei családok 30 centi magas és 20 centi széles, apró ablakokon keresztül adták el a bort a szomjazóknak. Ezek az ablakok aztán feledésbe merültek az idők során, de most, hogy rá vagyunk kényszerítve a szociális távolságtartásra, a toszkán város újra felfedezte magának a borlyukakat (itt egy útbaigazítás az ablakokhoz).

Azoknak a bároknak, amelyek nem nyithattak volna ki a járvány miatt, életmentőnek bizonyultak ezek a kis ablakok, hiszen ezeken keresztül el tudták adni, nemcsak a bort, de a fagylaltot és a kávét is.

Az apró ablakok története a Medici-dinasztiáig nyúlik vissza. Miután a család 1532-ben visszatért a hatalomba, a helyi mezőgadaságot szerették volna fellendíteni. Ezért a firenzei földbirtokosokat arra biztatták, hogy invesztáljanak szőlőföldekbe és olajligetekbe, majd adókedvezményt adtak nekik, ha terményeiket és termékeiket a városban adták el. Massimo Casprini történész szerint ekkortól engedték meg a földbirtokos nemeseknek, hogy akár közvetítők, viszonteladók nélkül is tudják árusítani a termékeket, így jöhettek létre a kis ablakok, amelyeken át közvetlenül adhatták el a bort a vásárlóknak.

A kis faajtóval felszerelt ablakoknak ráadásul megvolt az az előnyük is, hogy nem kellett érintkezni a néppel, hiszen a vásárlónak csak az üres flaskáját kellett benyújtania a résen, a járványok idején, mint a pestis, különösen jól jöttek ezek a szociálisan biztonságos nyílások. Toszkánában körülbelül 260 ilyen borablakot regisztrálnak ma, ezekből 149 Firenze belvárosában található.

(via The Local)

Útmutató cégvezetőknek

Útmutató cégvezetőknek

Aktuális pályázatok

Összefoglaló az aktív pályázatok legfontosabb feltételeiről: kik pályázhatnak, mekkora összeget lehet igényelni, mire fordítható az elnyert támogatás.

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.