szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rusvai Miklós szerint a halottak számának további emelkedését csak még szigorúbb egészségügyi rendszabályokkal, és adott esetben, a tavaszihoz hasonló korlátozásokkal lehetne elkerülni.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Interjút adott Rusvai Miklós víruskutató az RTL Híradónak, amelyben a koronavírus második hullámáról beszélt.

A víruskutató úgy véli, a fertőzöttek számának növekedése pár héten belül magával húzza a súlyos esetek számának növekedését is. Szerinte nem áll meg a fertőzöttek számának csúcsa, reméli, hogy nem érjük el a kétezret, de ez nem kizárható.

Rusvai Miklós víruskutató adott interjút az RTL Klubnak, ahol a következő megállapításokat tette a koronavírus második hullámával kapcsolatban:
a fertőzöttek számának növekedése pár héten belül magával húzza a súlyos esetek számának növekedését is.
a fertőzöttek számának csúcsa még jó pár százzal emelkedni fog, és nem kizárható, hogy eléri a kétezret.
november közepére végére várható az esetszám csúcsa.
amit nekünk nagyon figyelemmel kell kísérni, az a kórházban ápoltak, a lélegeztetőgépen lévők, és a halottak számának alakulása. sajnos ezek a számok is a mostani csúcson vannak, tehát a tavaszi csúcsot még nem értük el, de a második hullám idején tapasztalt adatoknak a mai nappal vannak a legmagasabb értékei.
a fertőzöttek számának növekedése pár héten belül magával húzza a súlyos esetek számának növekedését is.
nem itt áll meg a fertőzöttek számának csúcsa, jó pár százzal emelkedni fog, reméljük, hogy nem érjük el a kétezret, de ez nem kizárható.
nagyon szurkolnunk kell azért, hogy ne érjen össze a légzőszervi megbetegedések halmozódása, tehát a koronavírus ne lógjon bele majd az egyéb légzőszervi vírusfertőzések szezonjába, ami október-novemberben várható. ha ez megtörténik, tehát addig nem kezd lecsengeni a második hullám, amire sajnos minden esély megvan, akkor bizony még további esetszámnövekedés várható, és a fertőzöttek számának csúcsa nem fog megállni, csak valamikor november-december tájékán, és ezután fog csak csökkenni
most még esetleg meg lehetne előzni azt, hogy 20-30-40 fölé emelkedjen a halottak száma, nem tűnik úgy, hogy erre szándék lenne, az idő fogja eldönteni, hogy mennyire igazolja ezt az inkább gazdaságvédő mint egészségvédő stratégiát, az idő, reméljük, hogy nem fizetünk rá nagyon,
a halottak számának további emelkedését csak még szigorúbb egészségügyi rendszabályokkal, és adott esetben a tavaszihoz hasonló korlátozásokkal lehetne elkerülni, ha ilyenek nem következnek be, hiszen a kormáynzatnak a gazdaság működőképességét és az emberek tűrőképességét is figyelembe kell venni, ha további szigorítóintézkedések nem következnek be, akkor szerintem 3-4 héten belül megduplázódhat, megtriplázódhat a napi száma az elhunytaknak, ami jóval meghaladja a tavaszi maximumértékeket.

A szakember hozzátette, november közepére-végére várható az esetszám csúcsa.

"A halottak számának további emelkedését csak még szigorúbb egészségügyi rendszabályokkal, és adott esetben a tavaszihoz hasonló korlátozásokkal lehetne elkerülni. Ha ilyenek nem következnek be, - hiszen a kormányzatnak a gazdaság működőképességét és az emberek tűrőképességét is figyelembe kell venni -, akkor szerintem 3-4 héten belül megduplázódhat, megtriplázódhat a napi száma az elhunytaknak, ami jóval meghaladja a tavaszi maximumértékeket" - mondta a Híradónak Rusvai Miklós.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az év eleje óta titkolja a kormány, hányan várnak idősotthoni elhelyezésre

Az év eleje óta titkolja a kormány, hányan várnak idősotthoni elhelyezésre

Varga Mihály megerősítette, nem indul egyéniben a 2022-es választáson

Varga Mihály megerősítette, nem indul egyéniben a 2022-es választáson

Ez történt: Megjelent az új Messenger

Ez történt: Megjelent az új Messenger