szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A vádirat szerint 373 millió forintos hátrányt okozott a csalás a költségvetésnek.

Vádemelésig jutott egy ügy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) igazságügyi ajánlása alapján – közölte a Fővárosi Főügyészség, amely uniós támogatás jogosulatlan igénybevétele miatt nyújtott be vádiratot.

E szerint egy akkor 66 éves férfi 2009-ben elhatározta, hogy csalással szerez pénzt a részben az ő, részben a lánya tulajdonában lévő halastó fejlesztésére. A tavat a férfi és lánya bérbe adták a férfi cégének, majd a férfi a cég képviseletében 2009 júliusában támogatás iránti kérelmet nyújtott be egy központi állami hivatalhoz. A kérelemhez csatolt egy másik cégtől származó árajánlatot a tervezett rekonstrukciós munkákra, azt viszont eltitkolta, hogy alvállalkozói szerződés, gép bérbeadása és munkaerő-kölcsönzés útján valójában a saját cége fogja a munkákat elvégezni. Ez a pályázatból kizáró oknak számít.

A vádlott 2011-ben hasonló módszerrel egy újabb pályázatot nyújtott be, és

a két igénylés alapján 2010-2014 között összesen több mint 373 millió forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek.

Az OLAF, miután megvizsgálta a támogatásokat, igazságügyi ajánlásokat küldött a Legfőbb Ügyészségnek, amely – bár erre jogszabályi kötelessége nincs – az OLAF minden igazságügyi ajánlása alapján büntetőeljárást indít. Így tett jelen ügyben is – hangsúlyozták a közleményben.

A Fővárosi Főügyészség a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által lefolytatott nyomozás eredményeképpen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat a férfi ellen. Az ügyészség indítványozta vádiratában, hogy a bíróság ítélje a férfit letöltendő börtönbüntetésre és pénzbüntetésre, tiltsa el a közügyektől és a cégvezetéstől, illetve rendeljen el vele szemben vagyonelkobzást 373 millió forint erejéig.

OLAF: Magyarországon csalják el az uniós pénzek legnagyobb hányadát

Öt év alatt tízszer annyi esetben tett javaslatot büntetésre az EU Csalás Elleni Hivatala, mint az uniós átlag.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiszámolták, melyik az olcsóbb: az agglomerációból ingázni Budapestre vagy a fővárosban lakást venni

Kiszámolták, melyik az olcsóbb: az agglomerációból ingázni Budapestre vagy a fővárosban lakást venni

Egyetlen nap alatt ezernél is többen kerültek kórházba Ukrajnában a koronavírus miatt

Egyetlen nap alatt ezernél is többen kerültek kórházba Ukrajnában a koronavírus miatt

Hadat üzentek a gyerekmunkának, de csak rosszabb lett a helyzet

Hadat üzentek a gyerekmunkának, de csak rosszabb lett a helyzet