szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Nemzet szerint jövő januárban tapasztalnák a legnagyobb emelkedést a fizetésükben az orvosok.

Három évre húzná szét az orvosi bérek rendezésének folyamatát a kormány – írja a Magyar Nemzet. A lap szerint három ütemben növelnék az orvosok járandóságát

  • 2021 januárjától 80,
  • 2022 januárjától 20,
  • 2023 januárjától pedig újabb 20 százalékkal.

A beígért béremelésről szóló tárgyalásokat csütörtökön kezdte meg Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter és Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke.

Kincses csütörtökön megerősítette a MedicalOnline értesülését, amely szerint a hétvége folyamán további megbeszélések zajlanak majd a kamara vezetősége és Orbán Viktor miniszterelnök között.

Az Origo írta meg szerdán, hogy értesülései szerint a kormány aznapi ülésén tárgyalja a kamara javaslatait, és hajlik arra, hogy támogassa az orvosok bérének megduplázását.

Ezt a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is megerősítette. Hozzátette, hogy döntést nem hoztak, de a kamara 120 százalékos emelésre vonatkozó javaslatát tárgyalási alapnak tekintik.

Kincses Gyula egy korábbi, a hvg.hu-nak adott interjúban arról beszélt, hogy egy növekvő arányú, de elhúzódó béremelésnek nincs meg az a szakmai és politikai haszna, mint az egyösszegű, jelentősebb tételűnek. „A másik pedig az, hogy egy csepegtetett béremeléssel a szakmai-politikai haszon is kevesebb lenne, nem éreznék azt az emberek, hogy az egészségügy végre megkapta azt a közmegbecsülést kifejező, az ágazat kiemelt fontosságát elismerő fizetést, ami után indulhat a kampány a hálapénz felszámolására – ez a kettő ugyanis összefügg” – jelentette ki.

A MOK javaslatára módosulhat a büntető törvénykönyv is, mivel a szervezet a hálapénz elfogadását és egy bizonyos összeg felett annak fizetését is büntetőjogilag szankcionálná – emlékeztetett a Magyar Nemzet.

A kamara álláspontja szerint a paraszolvencia tiltása a magyar orvostársadalom 94 százalékát nem érintené hátrányosan, mivel ők vagy egyáltalán nem kapnak hálapénzt, vagy nem akkora összegben, amit ne kompenzálna a bérrendezés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
6,7 másodperc alatt gyorsul 0-ról 200-ra a szélvédő nélküli utcai McLaren

6,7 másodperc alatt gyorsul 0-ról 200-ra a szélvédő nélküli utcai McLaren

A látogatók előtt támadtak rá medvék egy állatkerti dolgozóra Sanghajban

A látogatók előtt támadtak rá medvék egy állatkerti dolgozóra Sanghajban

Ha már unják a cégnél a videós beszélgetést, lenne itt más, amit ki lehet próbálni

Ha már unják a cégnél a videós beszélgetést, lenne itt más, amit ki lehet próbálni