szerző:
Arató László (EUrologus)
Tetszett a cikk?

Sürgős intézkedésekre van szükség arra az Európa Tanács jelentése szerint, hogy a romák jobb oktatáshoz jussanak, ehhez átfogó és hatékony tanárfelvételi és tanárképzési programra van szükség, de más területeken is sürgős felzárkóztatásra volna szükség.

Magyarországon a roma kisebbségnek sürgős segítségre van szükség az oktatás, a foglalkoztatás, a lakhatás és az egészségügy területén – állapította meg a Strasbourgban működő Európa Tanács. A jelentést a Nemzeti Kisebbségek Védelméről szóló keretegyezményben előírtak ellenőrzése kapcsán fogalmazták meg.

A dokumentum szerint sürgős intézkedésekre van szükség a korai iskolaelhagyás elleni küzdelem kapcsán és a romák befogadó és minőségi oktatásának előmozdítása terén a szegregált területeken is. Azt is megállapították, hogy a hátrányos helyzetű régiókban „átfogó és hatékony” tanárfelvételi és tanárképzési programra van szükség. A lakhatással összefüggésben egy átfogó keretrendszer megteremtését tartanák fontosnak, különös tekintettel a szociális és támogatott lakások rendszerének jelentős fejlesztésére, illetve végre kell hajtani azokat a hatályos jogszabályokat, amelyek a lakások szegregációja ellen születtek.

Átfogó cselekvési terv kidolgozását kérik a hiányzó szolgáltatások pótlására a romák által lakott területeken. Több helyen is felszólítják az országot arra, hogy szervezzenek párbeszédet a konfliktusok oldására, vagy például az egészségügyi szakemberek és a betegek körében a diszkriminációellenes törvényekkel kapcsolatos tudatosság növelésére.

A többi kisebbség kapcsán a jelentés kifejezetten pozitív képet fest. Dicsérik a nemzeti kisebbségek parlamenti képviseletének rendszerét, a kisebbségek kulturális tevékenységének folyamatosan növekvő finanszírozását.

Az Európai Bizottság az elmúlt héten mutatta be a 2020 és 2030 közötti időszak romastratégiáját. Ez az új keretprogram hét területre összpontosít: egyenlőség, inkluzivitás, részvétel, oktatás, foglalkoztatás, egészség, és lakhatás. Célként a teljes egyenlőséget jelölik meg, de már azzal is elégedettek lennének, ha az évtized végére például a hátrányos megkülönböztetést tapasztaló romák arányának legalább felére csökkenne. A stratégiát üdvözölte Járóka Lívia, a Fidesz szakpolitikusa is, aki közleményében kiemelte, hogy

„a születéskor várható élettartam növelése, az elégtelen lakhatási feltételek arányának csökkentése, illetve az iskolai szegregált osztályok számának csökkentése meghatározó elemét képezik a dokumentumnak”

és hozzátette, hogy a program egyes elemeinek megvalósulása is „grandiózus változásokat” eredményezhet a romák életében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Európai Unió a járványban megmutatta, hogy ha kell, tud gyorsan dönteni

Az Európai Unió a járványban megmutatta, hogy ha kell, tud gyorsan dönteni

Üvegdarab lehet ebben a sajtban, visszahívták

Üvegdarab lehet ebben a sajtban, visszahívták

Milliárdos állami segítséggel újíthatják meg Pintér Sándor egykori cégének szállodáját

Milliárdos állami segítséggel újíthatják meg Pintér Sándor egykori cégének szállodáját