szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Országgyűlés kedden fogadta el a hitelmoratórium meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatot. A további fél évre kitolt törlesztési szüneteltetés ugyanakkor nem vonatkozik minden adósra. Szakértővel gyűjtöttük össze, amit eddig tudni lehet az intézkedésről.

Több mint 700 ezer adós nyert további fél évet a hitelmoratórium meghosszabbításával, miután az Országgyűlés kedden elfogadta az erről szóló törvényjavaslatot. Bár több kérdés egyelőre még nem tisztázott, a Bank360.hu szakértőinek segítségével összefoglaltuk, amit eddig tudni lehet a 2021. januárjától folytatódó intézkedésről.

Most akkor meddig tart a moratórium?

Az általános hitelmoratórium 2020. december végéig tart. A Parlament által elfogadott törvény alapján egyes kiemelt társadalmi csoportoknak viszont további 6 hónap áll rendelkezésükre, hogy stabilizálják pénzügyi helyzetüket. Nekik a hiteltörlesztési moratórium 2021. június 30-ig meghosszabbodik.

Kinek a kölcsöne maradhat a moratórium hatálya alatt?

Az elfogadott törvényjavaslat alapján 2021 januárjától már csak a következő társadalmi csoportokba tartozók maradhatnak június 30-ig a moratórium hatálya alatt:

  • legalább egy gyermeket nevelnek,
  • álláskeresők,
  • nyugdíjasok,
  • közfoglalkoztatottak (azaz részt vesznek a közmunkaprogramban) vagy
  • magáncsőd eljárásban vesznek részt.

Szintén a moratóriumban maradhatnak majd azok a vállalkozások, melyek pénzügyi nehézséggel küzdenek, továbbá június 30-ig haladékot kaptak – vételárrészlet-fizetési, illetve bérletidíj-fizetési kötelezettségeik tekintetében – azok, akik a Nemzeti Eszközkezelő Programban vesznek részt bérlőként vagy részletvevőként.

Néhány fogalmat érdemes tisztázni!

Gyermeket nevelők: a törvény gyermeknek minősíti azt a legalább 12 hetes magzatot és az adós vér szerinti vagy örökbefogadott eltartottját, aki még nem töltötte be a 25. életévét, vagy betöltötte, de megváltozott munkaképességű, akinek ez az állapota legalább egy éve tart és egy év alatt előreláthatólag nem is szűnik meg. Fontos, hogy azok a szülők élhetnek a moratóriummal, akik 2021. júliusáig válnak gyermeket váró vagy gyermeket nevelő szülővé.

  • Álláskeresők: az a munkanélküli, aki hivatalosan is álláskeresőnek minősül.
  • Nyugdíjasok: nyugdíjasnak minősül, aki saját jogú vagy hozzátartozói nyugellátásban (tehát például özvegyi, rokkant vagy baleseti nyugdíjban) részesül, de az is kérheti a moratóriumot, aki 2021 júliusáig válik nyugellátásra jogosulttá.
  • Közfoglalkoztatottak: élhet a moratóriummal az, aki közfoglalkoztatási jogviszonyban áll közfoglalkoztatóval, vagy ilyen jogviszonyt létesít.
  • Vállalkozások: a törvény meghatározza azt is, hogy a pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozások (gazdasági tevékenységet folytató jogi személy, az egyéni cég és az egyéni vállalkozó) is maradhatnak a határidő végéig a moratórium hatálya alatt.

Minden hitelre érvényes a moratórium? Mi az, amit nem kell fizetni?

Ahogy az általános moratórium esetében is, a meghosszabbított szüneteltetés továbbra is csak a 2020. március 18-án már fennálló szerződések alapján már folyósított kölcsönökre érvényes. A további fél éves haladék a törlesztéssel járó tőkefizetési, kamatfizetési, és díjfizetési kötelezettségek teljesítésére vonatkozik.

A lakosságra nézve a fizetési moratórium többek között a következő kölcsönszerződéseket érinti: jelzáloghitelek – ilyen a lakáshitel –, személyi kölcsön, autóhitel, gyorskölcsön, babaváró hitel, áruhitel, hitelkártya, folyószámlahitel, diákhitel, de a moratórium érinti a pénzügyi lízingszerződéseket és a munkáltatói kölcsön szerződéseket is. Továbbá, az állam elengedi a babaváró hiteleknél fizetendő kezességvállalási díjat is.

Mit tehet, akinek véget ér a moratórium, de nem rendeződött a helyzete?

Több százezer, pénzügyileg bizonytalan adósnak az év végével vissza kell térnie a törlesztéshez. Veres Patrik, a Bank360.hu szakértője szerint több lehetősége is van azoknak, akik szeretnék csökkenteni havi terheiket: ha rendelkeznek valamekkora szabadon felhasználható megtakarítással, érdemes lehet előtörleszteni a kölcsönt és ezáltal csökkenteni a havi terheket. Ha a hitelképességük megengedi, az adósságrendezés is segítheti őket: a Bank360.hu Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel Kalkulátorával az igen népszerű MFL-hiteleket hasonlíthatjuk össze, amelyek kedvezőbbek lehetnek jelenlegi kölcsönüknél.

A szakértő szerint, ha most tervezünk hitelfelvételt, különösen fontos, hogy alaposan járjunk el, hiszen több százezer forint is lehet a különbség egy-egy ajánlat között. Mielőtt a bankokkal felvesszük a kapcsolatot, hasonlítsuk össze az ajánlatokat a lakáshitel kalkulátorral.

Kell külön kérni, hogy a moratóriumban maradhassak?

A bankok automatikusan meghosszabbítják a jogosult adósoknak a moratóriumot a törvény szerint. Az ugyanakkor még kérdés, hogyan fognak a pénzintézetek megbizonyosodni arról, hogy az ügyfél valóban jogosult arra, hogy a hosszabbított moratóriumot is kihasználja, ugyanis ilyen adatokat a bankok jellemzően nem kezelnek.

A Bank360.hu szerint – és erre a törvény is utal egy mondat erejéig – járható út, hogy a bankok proaktívan felveszik idén a moratóriumban lévő ügyfelekkel a kapcsolatot, és jelzik, hogy az igazolásra alkalmas dokumentumokat az ügyfelek juttassák el elektronikus csatornán vagy postán a pénzintézeteknek.

“A bankok mostanra jól és gyorsan működő online rendszereket hoztak létre, például a moratóriumból való ki és belépésre is, így ez aránylag kevés adminisztrációs teherrel megoldható lenne” – közölte Veres Patrik, a Bank360.hu elemzője.

A pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozásoknak azonban nem automatikus a folytatás, kérniük kell a moratóriumot 2021-től. Az elfogadott törvény alapján a kormány hamarosan egy rendeletben határozza meg azt a mutatószámot, amely teljesülése esetén a vállalkozás jogosult lehet a moratóriumra. Korábban Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt, hogy azon vállalkozások kérhetik a moratórium kiterjesztését, amelyek igazolni tudják, hogy a járványhelyzet miatt legalább 25 százalékkal csökkent a bevételük.

Mikor kell a felgyűlt törlesztőket visszafizetni? Nem lesz így több tartozásom?

A moratórium után a felgyűlt tőkét, kamatot és egyéb díjakat egyenletes részletekben elosztva fizeti vissza az ügyfél úgy, hogy a szerződésben megállapított törlesztőrészletnél nem lehet magasabb a havi teher.

A törvény kiemeli, hogy hátrányos helyzetbe nem kerülhet adós a moratórium miatt. A szüneteltetés alatt felgyűlt kamatok nem kerülnek tőkésítésre, kamatos kamat nem számítható fel, ahogy a moratórium miatt díj sem. Korábbi cikkünkben ugyanakkor megírtuk: a változó kamatozású hitelt törlesztő ügyfeleknél a kamatváltozásból eredő emelkedések okozhatnak megnövekedett törlesztőrészleteket.

Fizethetem tovább az adósságom 2021-től?

Ahogy eddig is, úgy most is – amennyiben a jogosult csoportba tartozik –, az adósoknak lehetőségük lesz arra, hogy az eredeti szerződésnek megfelelően tovább folytassák a törlesztést, ha pedig ismét instabillá válik az anyagi helyzetük, vissza is térhetnek a moratórium hatálya alá.

Hitelfelmondási tilalom – egy darabig nincs veszélyben, aki nem tud fizetni

Általánosan érvényes – tehát nem csak a kiemelt csoportoknak érhető el – 2021. június 30-ig a hitelfelmondási tilalom, azaz a bank nem szüntetheti meg eddig az időpontig az adóssal kötött szerződést azért, mert az adós nem tudja határidőben teljesíteni a fizetési kötelezettségeit. Ez praktikusan azt is jelenti, hogy a tartozás nem kerülhet végrehajtóhoz.

E féléves időszakban a banknak és az adósnak meg kell egyeznie a szerződésben rögzített kondíciók újratárgyalárásról, hogy az adós fizetőképessége helyreálljon. A megállapodást nem kell közjegyzői okiratba foglalni, azaz ennek a díját nem kell megfizetnie az ügyfélnek. Ha nincs megállapodás, a tilalom a határidő után megszűnik.

* * * FÉLMILLIÓ FORINTOT IS MEGTAKARÍTHAT EGY KÉTMILLIÓ FORINTOS HITELEN

THM-plafon ide vagy oda, havonta több ezer forintot is spórolhat, ha megfontoltan választ személyi kölcsönt. A hvg.hu és a Bank360 Személy Kölcsön Kalkulátorával könnyedén, mindössze néhány kattintással összahasonlíthatja különböző bankok ajánlatait. Ha kétmillió forintot igényel 72 hónapra, akkor egy kedvező kölcsön kiválasztásával akár félmillió forintot is spórolhat a hitel teljes futamideje alatt. Ide kattintva szabadon kalkulálhat, akár magasabb összegre vagy rövidebb futamidőre is összehasonlíthatja az ajánlatokat. Ha meglévő hitelét rendezné egy adósságrendező személyi kölcsönnel, akkor kattintson ide, ha pedig autóvásáráshoz keres kölcsönt, akkor pedig ide!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megnyitja parkolóját a fővárosi önkormányzat a környéken lakók előtt

Megnyitja parkolóját a fővárosi önkormányzat a környéken lakók előtt

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet magyar képviselője szerint még mindig alacsony a klímatudatosság

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet magyar képviselője szerint még mindig alacsony a klímatudatosság

A kormány válasza George Clooney interjújára: Soros

A kormány válasza George Clooney interjújára: Soros