szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A közös európai agrárpolitikát az előző hétéves költségvetés előtt reformálták meg utoljára. Most ismét költségvetési időszakban vagyunk, ezért a mezőgazdaság finanszírozását hozzá kell igazítani a változó körülményekhez. Ezek közé pedig elsősorban a környezetvédelmi elvárásoknak megfelelés, illetve a fenntartható termelés tartozik.

A hét elején az uniós tagállamok nevében a mezőgazdasági miniszterek, péntekre pedig az Európai Parlament is kialakította álláspontját a következő hétéves közös agárpolitikáról (KAP). A mezőgazdaságra fordított összeget az EU 2020-as költségvetésének 34,5 százalékát teszi ki, ez 58,12 milliárd eurót jelent. A KAP költségvetésének mintegy 70 százaléka hat-hét millió uniós gazdaság jövedelmét támogatja.

Előtérbe kerültek a környezetvédelmi szempontok

A parlamenti álláspont szerint javaslatuk rugalmas, fenntartható és válságbiztos agrárpolitikát tesz lehetővé. A javaslatban megjelenik az a határozott igény, hogy a párizsi klímamegállapodásban foglaltak köszönjenek vissza a mezőgazdaság terén is. Vagyis a közvetlen kifizetéseket környezet- és klímabarát megoldásokhoz kötik majd. A képviselők ezen kívül a vidékfejlesztési források legalább 35 százalékát is különböző környezetvédelmi, illetve az éghajlatváltozás ellen ható beavatkozásokra fordítanák. A közvetlen kifizetésekre szánt források legalább 30 százalékát önkéntesen ökogazdálkodási módszereket alkalmazók támogatására kellene kiosztani. (Meg kell jegyezni, hogy a tagállamok erre csak a források 20 százalékát szánnák.) Az EP arra is kötelezné a tagállamokat, hogy az uniós támogatás legalább 30 százalékából segítse a gazdákodókat tanácsadással és más módon abban, hogy a környezeti kihívásoknak meg tudjanak felelni. Azt is szeretnék elérni, hogy a mezőgazdasági területek 10 százalékát a gazdák ne műveljék meg, hanem tartsák fent a biológiai sokféleséget megőrző megoldásoknak, tavaknak, sövényeknek, nem termő fáknak.

A kormányoknak stratégiai tervet kell készíteniük és jóváhagyatniuk a Bizottsággal, amelyben felvázolják, hogyan szándékozzák a gyakorlatban végrehajtani az uniós célkitűzéseket. A Bizottság pedig nemcsak a szabályos teljesítést, hanem a teljesítményt is ellenőrizni fogja.

Legfeljebb 100 ezer eurót kaphat egy gazdálkodó

Fontos, hogy a képviselők a közvetlen kifizetések éves összegének 60 ezer euró feletti részét fokozatosan csökkentenék, a kifizetések felső határát pedig 100 ezer euróban szabnák meg. A gazdálkodók azonban a teljes összegből még csökkentés előtt levonhatnák a mezőgazdasági tevékenységhez kapcsolódóan bejelentett munkabérek 50 százalékát. A Parlament külön nyomatékosítja, hogy uniós támogatásban csak azok részesülhetnek, akik legalább minimális szintű mezőgazdasági tevékenységet folytatnak. Automatikusan ki kell zárni azokat, akik repülőtereket, vasúttársaságokat, vízműveket, ingatlanügynökségeket, illetve állandó sport- és rekreációs területeket üzemeltetnek.

Marad a vegaburger

Erőteljes törekvés volt arra, hogy a termékek megjelölése során csak a hústartalmú termékeket lehessen húsra utaló elnevezéssel illetni. A képviselők többsége azonban ezeket az indítványokat elvetette, így továbbra is lesz vegaburger és szójasteak. Ha ebben nem is, de másban szigort tanúsított a parlament: azt javasolják, hogy azokat, akik több alkalommal is megszegik a szabályokat (például a környezetvédelem vagy az állatjólét területén), azokat akár a támogatásuk 10 százalékára is megbüntethessék (az eddig 5 százalékkal szemben). Ezen túl azt is kezdeményezi az Európai Parlament, hogy legyen egy uniós panasztételi mechanizmus arra az esetre, ha egy gazdálkodót a támogatásával kapcsolatban olyan igazságtalanság ért, amelyet nem orvosolt kellőképpen a saját kormánya.

A következőkben a tagállamok és a parlament delegációja kezdi meg a tárgyalásokat a jövőbeni agrárpolitka véglegesítése érdekében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Babakocsit toló anyát és két gyerekét ütötte el egy kisbusz Kecelen

Babakocsit toló anyát és két gyerekét ütötte el egy kisbusz Kecelen

G7: Mészáros Lőrincével felérő vagyona van egy magyarországi testvérpárnak

G7: Mészáros Lőrincével felérő vagyona van egy magyarországi testvérpárnak

Zsinórt feszített az út fölé, kerékpárosok akadtak fenn rajta

Zsinórt feszített az út fölé, kerékpárosok akadtak fenn rajta