szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

A Világgazdasági Fórum új tanulmánya szerint a koronavírus-járvány és az úgynevezett negyedik ipari forradalom együttes hatása miatt 2025-ig 85 millió munkahely szűnik meg az általuk vizsgált 26 országban, ugyanakkor 97 millió új álláshely keletkezik. Amikhez viszont már most meg kell kezdeni az átképzéseket.

A negyedik ipari forradalom arról szól, hogy a gépek és a tárgyak egy információs hálózatba kapcsolódnak és a reálgazdaság is egyetlen hatalmas intelligens rendszerbe integrálódik. Ennek kutatásával már évek óta foglalkoznak, most azonban az ismereket fel kell frissíteni a Covid-19 okozta hatással. A tanulmány (amelyben Magyarország nem tartozott a vizsgált országok közé) arra hívja fel a figyelmet, hogy az előttünk álló átmeneti időszakban a vállalatoknak és a kormányoknak biztosítaniuk kell a szociális biztonsági hálókat. A felmérés adatai szerint ugyanis az összes munkavállaló közel felének lesz szüksége átképzésre, a megkérdezett munkaadóknak a kétharmada azt mondta, hogy az átképzés költségei egy év múlva térülnek meg. Az már jelentős részben a pandémia hatása, hogy ezek a képzések online platformokon valósulnak meg, mint ahogy a vállalatok 80 százaléka is arra számít, hogy a távmunkának és a munkafolyamatok digitalizálásának nagyobb szerepe lesz. Ugyancsak a járvány „erejét” mutatja, hogy két hónap alatt több munkahely szűnt meg az Egyesült Államokban, mint a nagy gazdasági világválság során két év alatt. Az is kiderült, hogy akik most kiszorulnak majd a munkaerőpiacról, nagyobb valószínűséggel fiatal, rosszabbul kereső nők lesznek.

A 85 millió megszűnő álláshely a többek között a következő foglalkozásokat érinti: adatbeviteli ügyintézők, adminisztratív és ügyvezető titkárok, szerelő és gyári munkások, ügyfélszolgálat dolgozók, üzleti és igazgatási szolgáltatásokban dolgozók. A 97 millió új munkahely pedig egyebek mellett ezek lesznek: adatelemzők és tudósok, információbiztonsági elemzők, folyamatautomatizálási specialisták, a „tárgyak internetének” szakértői.

A munkaadók reményei szerint a munkaadók 44 százaléka esetében lehetőség lesz a távmunkára, ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy változatlanul nem minden munkavállaló tud távolról dolgozni.

A Világgazdasági Fórum felhívja a kormányok figyelmét arra, hogy nem csak a megfelelő szociális hálóról kell gondoskodniuk, hanem támogatniuk kell a jövő piacaira irányuló beruházásokat. Ide tartoznak a digitális oktatási technológiák vagy a zöld gazdaság is, illetve a diplomák megszerzése helyett a készségek és képességek elsajátításának fontossága.

A jelentés szerint erőfeszítéseket kell tenni a munkavállalók jólétének biztosítására is. A járvány számtalan stresszhelyzetet okozott, a munkavállalók 78 százaléka pedig úgy gondolja, hogy a távmunka jelenlegi modelljei rossz hatással vannak a termelékenységre. A megkérdezettek több mint 34 százaléka szeretne olyan gyakorlatokat megvalósítani, amelyek támogatják a közösségi érzést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem tárgyalt a kormány az iparűzési adó felfüggesztéséről

Nem tárgyalt a kormány az iparűzési adó felfüggesztéséről

A kormány válasza George Clooney interjújára: Soros

A kormány válasza George Clooney interjújára: Soros

91 újabb áldozata van a koronavírusnak, közel háromezerrel nőtt az aktív esetszám

91 újabb áldozata van a koronavírusnak, közel háromezerrel nőtt az aktív esetszám