szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már nem a londoni Heathrow Európa legforgalmasabb reptere, hanem a párizsi Charles de Gaulle. A harmadik helyen az amszterdami Schiphol áll, de valamennyi légikikötő forgalmát alaposan megtépázta a koronavírus-járvány.

A Charles de Gaulle szeptember végéig 19,27 millió utast fogadott, míg a Heathrow-n 18,97 millióan, a Schiphol légikikötőben pedig 17,6 millióan fordultak meg január óta. A Heathrow az év végéig összesen 22,6 millió utasra számít, míg jövőre várhatóan 37,1 millióra nő ez a szám. A koronavírus előtti utolsó „békeévben”, tavaly 81 millió embert szolgált ki a repülőtér.

Az utasforgalomhoz hasonlóan a bevételek is zuhantak, a harmadik negyedévben 239 millió fontot tett ki az üzleti forgalom, 72 százalékkal kevesebbet, mint 2019 hasonló időszakában. A The Guardian című lap elemzése szerint az ország vezetői is felelősek azért, hogy rosszul teljesített a légikikötő. „Elvesztettük versenyképességünket, Nagy-Britannia részben azért veszít a forgalomból, mert nagyon lassan vezették be az érkező utasok rendszeres tesztelését.

A kontinens országai nálunk gyorsabbak voltak, s most élvezik is ennek gyümölcseit” – vélekedett John Holland-Kaye, a Heathrow vezérigazgatója. Hozzátette, azt szeretné, ha december elsejéig létrejönnének az érkező utasok gyorsteszteléséhez szükséges feltételek.

Az 1930-ban megnyitott Heathrow 2014-ig volt a világ legforgalmasabb légikikötője, a címet Dubai ragadta el az addigi elsőtől.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
3000 éves felfedezés került elő Izraelből

3000 éves felfedezés került elő Izraelből

Villámgyorsan felfrissítették a Toyota Camryt

Villámgyorsan felfrissítették a Toyota Camryt

Olcsóbb változat jöhet a Samsung Galaxy Z Flip összehajtható telefonból

Olcsóbb változat jöhet a Samsung Galaxy Z Flip összehajtható telefonból