szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A tavaly induló családvédelmi akcióterv több eleme is a lakásvásárlást segíti, még a szabadon felhasználható babaváró hitelt is lakáscélra fordítják a legtöbben az igénylők közül. Az elmúlt hetekben újabb támogatási formákról érkeztek bejelentések, amelyek szintén a csokos vevőknek kedveznek. Az új intézkedések január 1-től lépnek életbe, de mennyit jelentenek forintban kifejezve az újabb kedvezmények? Mennyivel lehet olcsóbban lakáshoz jutni csokkal, mint anélkül? Ezeknek a kérdéseknek jártunk utána.

2022 végéig az új építésű lakásokra 5 százalékos áfa fog vonatkozni, lakásoknál legfeljebb 150 négyzetméterig, házaknál pedig 300 méterig - ezzel a bejelentéssel kezdte a kormány a 2021 januárjától elérhető lakástámogatások ismertetését. A következő hetekben kiderült, hogy nem ez az egyetlen újdonság: szintén januártól a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) igénylők még az 5 százalékot is vissza tudják majd igényelni, ha új építésű ingatlant vesznek, emellett az ingatlanvásárlás után fizetendő visszterhes vagyonátruházási illetéket sem kell megfizetni, sem használt, sem pedig új lakásnál. A legújabb bejelentés szerint pedig januártól megemelik a tetőtér-beépítésre igényelhető maximális állami támogatás összegét is. Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter ígérete szerint a kedvezmények a következő két évben, vagyis 2022. december 31-ig biztosan elérhetőek lesznek.

Mennyit számítanak a kedvezmények házvásárlásnál?

A Bank360.hu elemzői utánaszámoltak, hogy mennyit számít a csok felvétele, ha valaki a fővárosban szeretne megvásárolni januárban egy 50 millió forintos új építésű ingatlant. Vegyünk először egy háromgyermekes családot. Ők csokkal összesen 25 millió forint forrást tudnak kiaknázni, tehát az ingatlan árának a felét. Ebből 10 millió forint a vissza nem térítendő támogatás, 15 millió forintot pedig kamattámogatott lakáshitelként tudnak felvenni. A kölcsön a piaci hitelekkel összehasonlítva kifejezetten kedvező: a Bank360.hu csok kalkulátora szerint 15 millió forint lakáshitel 20 éves futamidővel 3,04 százalékos THM-mel igényelhető, úgy, hogy a havi törlesztőrészlet a teljes futamidő alatt ugyanannyi marad - 83 190 forint. A teljes visszafizetendő összeg így 19 965 600 forint.

Ne felejtsük el, hogy a csok miatt az 5 százalék áfa visszaigénylésére is van lehetőség, ami egy 50 millió forintos ingatlannál 2,5 millió forintot jelent. Ezenkívül nem kell befizetniük a vagyonszerzési illetéket sem, ami egyébként kétmillió forint lenne.

©

Ugyanennek az ingatlannak a megvásárlása egészen másként fest, ha a csok hiányzik a képletből. A vevő ekkor nem vesz igénybe állami támogatást, és a piaci kamatozású lakáshitelek közül választ. A Bank360.hu elemzői az előző példához hasonlóan 15 millió forintos hitelösszeggel, 20 éves futamidővel és fix kamatozással számoltak: a THM így még az MNB által preferált minősített fogyasztóbarát lakáshitelek esetében is magasabb, mint a csok mellé igényelhető hitelnél. A legkedvezőbb ajánlat a Bank360.hu kalkulációi szerint 5,12 százalékos THM-mel érhető el, így a havi törlesztőrészlet 98 719 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 23 741 910 forint. Csak a hitelek összehasonlításánál szembetűnő a különbség, hiszen a havi törlesztőrészlet 15 ezer forinttal több, a futamidő végére pedig közel négymillió forinttal fizet többet, aki piaci lakáskölcsönt választ.

Ha ehhez hozzáadjuk az 5 százalék áfát (2,5 millió forint) és az ingatlan után fizetendő illetéket (2 millió forint), összesen körülbelül 8-8,5 millió forint előnyben vannak azok, akik kihasználják a csok előnyeit.

A fenti példa alapján a csokos vevő 25 millió forráshoz jutott hozzá - köszönhetően a támogatásnak -, a piaci hitelt választó vevő viszont csak 15 millió forinthoz. Az utóbbi esetben tehát a fennmaradó összeg kifizetéséhez vagy nagyobb önerőre vagy nagyobb hitelösszeg igénylésére van szükség.

Tovább nyílik az olló: mit tehetnek a vevők csok nélkül?

A csok elemei, a hagyományos és a falusi csok is széles körben elérhető támogatásként jelennek meg a hivatalos fórumokon, sokan azonban így is kimaradnak ebből a lehetőségből. Élettársi kapcsolatban vagy egyedülálló szülőként előre vállalt gyermekre nem vehető fel a támogatás, csak ha már megszületett a gyermek; emellett az is kizáró ok, ha előre vállalt gyermeknél a pár mindkét tagja elmúlt 40 éves. Ezenkívül azok is elesnek a támogatástól, akik nem tudnak megfelelő biztosítási jogviszonyt igazolni. Ezek a csoportok 2021-től a csokhoz kötött kedvezmények miatt a jelenleginél is nagyobb hátrányba kerülnek.

“A csokkal elérhető több millió forintos előny azokat is a támogatás felé terelheti, akik korábban nem vették számításba ezt a lehetőséget” – közölte Vrazsovits Rita, a Bank360.hu elemzője.

A szakértő ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a csok felvétele az egész család számára hosszú távú elköteleződést jelent, ráadásul egy nem teljesült gyermekvállalás, valamint az elidegenítési és terhelési tilalom megszegése is a támogatás visszafizetését vonja maga után, éppen ezért az igénylés előtt érdemes minden feltételt alaposan megfontolni.

* * * FÉLMILLIÓ FORINTOT IS MEGTAKARÍTHAT EGY KÉTMILLIÓ FORINTOS HITELEN

THM-plafon ide vagy oda, havonta több ezer forintot is spórolhat, ha megfontoltan választ személyi kölcsönt. A hvg.hu és a Bank360 Személy Kölcsön Kalkulátorával könnyedén, mindössze néhány kattintással összahasonlíthatja különböző bankok ajánlatait. Ha kétmillió forintot igényel 72 hónapra, akkor egy kedvező kölcsön kiválasztásával akár félmillió forintot is spórolhat a hitel teljes futamideje alatt. Ide kattintva szabadon kalkulálhat, akár magasabb összegre vagy rövidebb futamidőre is összehasonlíthatja az ajánlatokat. Ha meglévő hitelét rendezné egy adósságrendező személyi kölcsönnel, akkor kattintson ide, ha pedig autóvásáráshoz keres kölcsönt, akkor pedig ide!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megúszhatja a pótdíjfizetést, aki utólag éves autópálya-matricát vesz

Megúszhatja a pótdíjfizetést, aki utólag éves autópálya-matricát vesz

Van, amire jobb egy mesterséges barát, mint a szülő?

Van, amire jobb egy mesterséges barát, mint a szülő?

Demeter Szilárd szintet lépett: a Führerhez hasonlítja Soros Györgyöt

Demeter Szilárd szintet lépett: a Führerhez hasonlítja Soros Györgyöt