szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Továbbra is 0,6 százalék az alapkamat. A befektetők a Monetáris Tanács magyarázatára várnak.

A várakozásoknak megfelelően nem változtatott a hatályos kamatkondíciókon a jegybank Monetáris Tanácsa keddi ülésén. Az alapkamat maradt 0,6 százalékon, ahová két lépésben, júniusban és júliusban csökkentették a 0,9 százalékról, ahol 2016. május 25. óta állt.

A forint euróval szembeni árfolyama a 365-ös szinten várta a döntést, bár közvetlenül annak nyilvánosságra hozása előtt 366 fölé gyengült, majd az alá erősödött vissza.

Az árfolyam október 13-án kezdett a 357-es szintről gyengülni, és október 15-én stabilizálódott 365 alatt. A jegybank igazgatótanácsa aznap ugyanis nem változtatott meghatározó jelentőségű, egyhetes betéti kamatán, holott a pakliban benne volt egy lazítás (vagyis kamatcsökkentés), mivel a szeptemberi inflációs adat a várakozásoknál jobban alakult. Azaz a jegybank mozgástere nőtt, mivel úgy tűnik, hogy az infláció 2020-ban a jegybanki célsávban fog alakulni, sőt lehetséges, hogy a 3 százalékos cél alatt. Ennek tükrében a piacon olyan várakozás alakulhatott ki, hogy a jegybank a szeptember végén 0,6-ról 0,75 százalékra emelt egyhetes betéti kamatot visszacsökkentheti 0,6-ra. A forint árfolyamának jelentős gyengülését ez magyarázta, illetve nemzetközi kockázatok, például a brexit.

A Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank ugyanis igyekszik élénkíteni a gazdaságot, amihez alacsony kamatokra van szükség. Az alacsony kamatok ugyanakkor sebezhetővé teszik a forintot.

A Monetáris Tanács kamatdöntésénél érdekesebb a jelenlegi helyzetben az ahhoz később fűzendő indoklás.

Nagy kérdés, hogyan kommunikál majd a jegybank, marad-e a szigorúbb, infláció fókuszú hangnem, és a piac elhiszi-e, hogy tényleg nem akarnak lazítani, nem lesz kamatcsökkentés. Ha nem hiszi el, és a forint árfolyama a kamatdöntő ülés után is alulteljesítő marad, akkor csütörtökön az igazgatóság az egyhetes betéti kamat felemelésével próbálhat reagálni – ahogy történt szeptember végén.

* * * FÉLMILLIÓ FORINTOT IS MEGTAKARÍTHAT EGY KÉTMILLIÓ FORINTOS HITELEN

THM-plafon ide vagy oda, havonta több ezer forintot is spórolhat, ha megfontoltan választ személyi kölcsönt. A hvg.hu és a Bank360 Személy Kölcsön Kalkulátorával könnyedén, mindössze néhány kattintással összahasonlíthatja különböző bankok ajánlatait. Ha kétmillió forintot igényel 72 hónapra, akkor egy kedvező kölcsön kiválasztásával akár félmillió forintot is spórolhat a hitel teljes futamideje alatt. Ide kattintva szabadon kalkulálhat, akár magasabb összegre vagy rövidebb futamidőre is összehasonlíthatja az ajánlatokat. Ha meglévő hitelét rendezné egy adósságrendező személyi kölcsönnel, akkor kattintson ide, ha pedig autóvásáráshoz keres kölcsönt, akkor pedig ide!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radnai Károly: Amilyen a társadalom, olyan az adórendszer

Radnai Károly: Amilyen a társadalom, olyan az adórendszer

Négy forgatókönyvet készít az UEFA arról, hány nézőt engedhetnek be az Eb meccseire

Négy forgatókönyvet készít az UEFA arról, hány nézőt engedhetnek be az Eb meccseire

Tokió 2020: 1,9 milliárd dollárba kerülhet az olimpia halasztása

Tokió 2020: 1,9 milliárd dollárba kerülhet az olimpia halasztása