Kovács Gábor
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem változtatott meghatározó jelentőségű, egyhetes betéti kamatán az MNB, aminek hatására a forint euróval szembeni árfolyama visszaerősödött 365 alá. Ha a Monetáris Tanács pár nap múlva nem tudja megnyugtatni a piacot, úgy a forint tovább eshet.

Átlépte a forint euróval szembeni árfolyama a 365-ös szintet október 15-én délelőtt 10 után. A forint árfolyama október 12-e óta gyengül, a 356-os szintről indult, majd jött a 357, egy nagyobb ugrással a 361 október 14-én, aztán a 363. Az árfolyam utoljára szeptember végén járt 365 fölött. A régiós devizák mind gyengültek az elmúlt napokban, elsősorban a dollár erősödése miatt, de ahogy korábban, a forint ismét alulteljesít a térségben.

A forint árfolyamának elmúlt napokban tapasztalt gyengülésében szerepet játszott a nemzetközi hangulat, a szaporodó kockázatok. Amerikában (egyelőre) véget ért a gazdaság pénzzel való kitömése, Európában a Brexit bizonytalan kimenetelű folyamata (újabb) meghatározó ponthoz ért, és elérkeztünk egy az EU-s költségvetés szempontjából (ismét) meghatározó uniós csúcshoz. Ebben a környezetben a feltörekvő devizák gyengültek, azonban fontos megjegyezni, hogy

a forint teljesített a világon a legrosszabbul, egy hét alatt az euróval szembeni árfolyama 2 százalékot esett

– mondta a hvg.hu-nak Virovácz Péter, az ING vezető közgazdásza. Vagyis a forintárfolyam gyengülésének specifikusan hazai magyarázata is kell, hogy legyen.

Az infláció a vártnál jobban alakult, kinézett egy lazítás

A KSH október 8-án közölte a szeptemberre vonatkozó inflációs adatokat – az infláció a várakozásokkal szemben lassult, 3,4 százalékra mérséklődött. Vagyis a jegybank mozgástere nőtt, mivel úgy tűnik, az infláció 2020-ban a jegybanki célsávban fog alakulni, sőt lehetséges, hogy a 3 százalékos cél alatt. Ennek tükrében a piacon olyan várakozás alakulhatott ki, hogy a jegybank a szeptember végén 0,6-ról 0,75 százalékra emelt egyhetes betéti kamatot október 15-én visszacsökkentheti 0,6-ra. A forint árfolyamának jelentős gyengülését ez magyarázta Virovácz Péter szerint. A jegybank igazgatóságának ebben a helyzetben – hogy megállítsa a forint további gyengülését – lehetősége volt tovább emelni az egyhetes betéti tender kamatát, sőt, mivel a piac kamatcsökkentésre számított, akár változatlanul hagyását is választhatta.

©

Az MNB igazgatósága így is döntött, az egyhetes kamat maradt 0,75 százalék. A forint árfolyama gyorsan 364 közelébe erősödött, majd 364,5 körül látszott stabilizálódni. Az, hogy nem volt jelentős elsődleges reakció, arra utal, hogy a piac nem annyira ezen a döntésen tartotta a szemét, sokkal inkább a Monetáris Tanács következő, keddi kamatdöntő ülésére figyel. Itt Virovácz Péter szerint kamatemelés nem várható, de

nagy kérdés, hogyan kommunikál majd a jegybank, marad-e a szigorúbb, infláció fókuszú hangnem, és a piac elhiszi-e, hogy tényleg nem akarnak lazítani, nem lesz kamatcsökkentés.

Ha nem hiszi el, és a forint árfolyama a kamatdöntő ülés után is alulteljesítő marad, akkor csütörtökön az igazgatóság az egyhetes betéti kamat felemelésével próbálhat reagálni – ahogy történt ez szeptember végén.

Két dolgot akarnak csinálni egyszerre

Az egyhetes betét kamatának szeptember végi felemelése egyébként meglepő volt, minthogy ezzel elszakadt az alapkamat 0,6 százalékos mértékétől. Mivel az egyhetes jegybanki betét a bankközi kamatokra is hatással van (hiszen miért tartanák a bankok ennél alacsonyabb kamattal egymásnál a pénzüket), így mértéke meghatározó. Különösen furcsa volt, hogy a jegybank vezetői, beleértve Matolcsy György elnököt egy szót sem ejtettek a burkolt kamatemelésről, pedig éppen előadásokat tartottak a Közgazdász-vándorgyűlésen. Igaz, a jegybank konkrét monetáris politikájáról általában véve kevés szó esett.

Holott a lépések magyarázatára és a kiszámíthatóságra nagy szükség lenne, azok nélkül ugyanis kívülről csak találgatni lehet, mit miért tesz a jegybank. A lépések pedig néha legalábbis kicsit kapkodónak tűnnek.

A jegybank áprilisban, mikor a forint árfolyama a 370-et ostromolta egyebek mellett épp az egyhetes betéti tender feltámasztásával gyakorlatilag kamatemelést hajtott végre. Ám ezt követően a monetáris tanács az ellenkező irányba indult, júniusban és júliusban, két menetben, 0,9 százalékról 0,6 százalékra vitte le az alapkamatot, azóta pedig nem nyúlt hozzá.

Igaz, a jegybank nehéz helyzetben van, illetve nehéz helyzetbe manőverezte magát. Eddig az infláció leszorítása szigorítást (vagyis kamatemelést) követelt volna, és a forint árfolyamának védelme szintén szigorítást igényelne. Ugyanakkor a Matolcsy-féle jegybank (bár a mostani válságban ezzel már nem lóg ki a nemzetközi társintézményeinek sorából) fontos feladatának tekinti a gazdaság pörgetését, amihez viszont lazítás kell.

FÉLMILLIÓ FORINTOT IS MEGTAKARÍTHAT EGY KÉTMILLIÓ FORINTOS HITELEN

THM-plafon ide vagy oda, havonta több ezer forintot is spórolhat, ha megfontoltan választ személyi kölcsönt. A hvg.hu és a Bank360 Személy Kölcsön Kalkulátorával könnyedén, mindössze néhány kattintással összahasonlíthatja különböző bankok ajánlatait. Ha kétmillió forintot igényel 72 hónapra, akkor egy kedvező kölcsön kiválasztásával akár félmillió forintot is spórolhat a hitel teljes futamideje alatt. Ide kattintva szabadon kalkulálhat, akár magasabb összegre vagy rövidebb futamidőre is összehasonlíthatja az ajánlatokat. Ha meglévő hitelét rendezné egy adósságrendező személyi kölcsönnel, akkor kattintson ide, ha pedig autóvásáráshoz keres kölcsönt, akkor pedig ide!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több milliárd euróval csökkenhetnek a zenei jogdíjak a járvány miatt

Több milliárd euróval csökkenhetnek a zenei jogdíjak a járvány miatt

Kalocsai gyerekotthon lakóival foglalkozik egy korábban szexuális zaklatással megvádolt pap

Kalocsai gyerekotthon lakóival foglalkozik egy korábban szexuális zaklatással megvádolt pap

Orbán koronavírustesztjéről kérdeztünk, semmitmondó választ kaptunk a sajtófőnökétől

Orbán koronavírustesztjéről kérdeztünk, semmitmondó választ kaptunk a sajtófőnökétől