szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Munkahelyvédelmi program keretében félmilliárd eurós hitelt vesz fel Magyarország, melynek első részletét – 200 millió eurót – már kedden átutalják.

Kedden utalja át Magyarországnak az Európai Bizottság az európai munkahelyvédelmi program keretében jóváhagyott 504 millió eurós hitel első, 200 millió eurós részletét – írta a Bruxinfó.

Ez utóbbi – mai árfolyamon számolva – 72,5 milliárd forintot jelent.

A Bizottság november 24-én, sorrendben harmadszor bocsátott ki úgynevezett SURE-kötvényeket, akkor 8,5 milliárd euró értékben, amit öt tagállam, köztük Magyarország között osztanak szét.

A portál emlékeztet: a 100 milliárd euró összegű munkahelyvédelmi alap (SURE) olyan részmunkaidős vagy rövid távú (Kurzarbeit) programokat finanszíroz, amelyek lehetővé teszik, hogy a cégeknek ne kelljen tömegesen elbocsátaniuk alkalmazottaikat a koronavírus okozta válság miatt.

A Bruxinfó szerint a kormányok utóbbival két legyet üthetnek egy csapásra, egyfelől azért, mert ha egyszer a gazdaság túl lesz a válságon, az üzleti vállalkozásoknak nem kell a nulláról újrakezdeniük, másrészt azért, mert a tömeges munkanélküliség elkerülésével a belső kereslet összeomlása is könnyebben elkerülhető.

Az unió “védőhálós” forrásaira eddig 18 tagállam jelentkezett be. Magyarország eredetileg 1 milliárd euró kölcsönre jelentett be igényt még augusztus elején, ám az elhúzódó tárgyalások végén a Bizottság, majd a Tanács valamivel több mint 504 millió eurós kölcsönt hagyott jóvá – ennek, a már említett 200 millió eurós (első) részletét most fizeti ki Brüsszel.

Magyarországnak maximum 15 éven belül kell visszafizetnie a kedvezményes kölcsönt.

A Bizottság által részünkre jóváhagyott, 504 millió eurós keret nagyjából felét egészségüggyel kapcsolatos intézkedésekre lehet felhasználni, a másik feléből a legnagyobb hányadot (113,7 millió eurót) azon a költségeknek a fedezésére fordítják, amelyeket február 1. óta fordított a kormány a költségvetésből a rövid idejű munkaprogramokhoz hasonló intézkedések finanszírozására.

A kölcsönből összesen 15 intézkedést lehet majd finanszírozni, többek közt olyanokat, hogy ideiglenes támogatás a méhészeti szektorban, ideiglenes támogatás haltenyésztő vállalkozásoknak, turisztikai célpontok kapacitásainak javításához nyújtott ideiglenes támogatás a meglévő munkaerőmegtartása érdekében, illetve ideiglenes támogatás élelmiszerfeldolgozó vállalkozásoknak, különösen önfoglalkoztatók és egyszemélyes cégek számára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jön a visszapattanás a magyar gazdaságban, kérdés, mi marad, ami vissza tud pattanni

Jön a visszapattanás a magyar gazdaságban, kérdés, mi marad, ami vissza tud pattanni

Azerbajdzsánban és Pakisztánban is kínai vakcinákkal oltják az embereket

Azerbajdzsánban és Pakisztánban is kínai vakcinákkal oltják az embereket

Fenyegetést lát a YouTube Donald Trumpban, meghosszabbították a tiltását

Fenyegetést lát a YouTube Donald Trumpban, meghosszabbították a tiltását