szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az új tanácstag a miniszterelnök külpolitikai főtanácsadója volt, de már nem ő súgja Orbánnak, mi a helyzet a brüsszeli színfalak mögött.

Megszavazta az Országgyűlés hétfőn, hogy Gottfried Péter legyen a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának új tagja. A képviselők 112 igen szavazattal, 19 nem ellenében támogatták a jelöltet. Gottfried Péter mandátuma hat évre szól.

Gottfried 2010 óta dolgozik Orbán Viktor miniszterelnök mellett külpolitikai főtanácsadóként. 2018-tól miniszterelnöki megbízott, feladata az Európai Unión belül zajló események elemzésével kapcsolatos, illetve az Európai Unióban képviselendő magyar álláspontok kidolgozásával összefüggő szaktanácsadás nyújtása, ezeknek az álláspontoknak a képviselete. Az első Orbán-kormány idején még helyettes államtitkárként foglalkozott külgazdasági témákkal, majd az azt követő kormány nagykövetnek nevezte ki.

Gorrfried volt az utolsó, abból a hármasból – rajta kívül Megyesy Jenő és Czukor József –, akik 2010 után hosszú évekig dolgoztak külpolitikai tanácsadóként Orbán mellett. Ebből a körből előbb Czukor lépett ki: két éve lett az Információs Hivatal vezetője (és pont idén októberben váltották le), Megyesy pedig tavaly év elején vonult vissza.

A monetáris tanácsba azért kellett új tagot választani, mert Báger Gusztáv, aki 2015 júliusa óta a tanács tagja, december 31-ével lemondott a mandátumáról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
EUrologus EUrologus

Lemondott Szájer József

December 31-ével lemondott európai parlamenti mandátumáról Szájer József, a Fidesz politikusa. Az erről szóló döntéséről a mai napon tájékoztatta David Sassolit, a EP elnökét. Lelki terhekre hivatkozik, de a kormányt továbbra is támogatja.

Kovács Gábor Gazdaság

A jegybank Monetáris Tanácsa: Ne ránk figyeljenek!

Nem a Monetáris Tanács által meghatározott kamatkondíciókkal, hanem az igazgatóság által meghatározott egyhetes betéti tender kamatával avatkozik be a jegybank, ha kell. Ezt egyelőre az alapkamatnál magasabban tartják, és csak az infláció számít.

Újabb 95 halálos áldozata van a járványnak Magyarországon

Újabb 95 halálos áldozata van a járványnak Magyarországon

Hegyomlásnyi méretű, de sportkocsiként lő ki ez az 1000 lóerős új amerikai pickup

Hegyomlásnyi méretű, de sportkocsiként lő ki ez az 1000 lóerős új amerikai pickup

Hamburgerektől a falig: Trump elnöksége képekben

Hamburgerektől a falig: Trump elnöksége képekben