szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A New York-i tőzsde kivezet három kínai céget, miután Washington tiltólistára tette őket.

Kína meg fogja tenni a „szükséges intézkedéseket” vállalatai érdekei védelmében – közölte a pekingi kereskedelmi minisztérium a Reuters tudósítása szerint, miután a New York-i tőzsde megkezdte három kínai telekomcég részvényeinek kivezetését a kereskedésből.

Az érintett cégek, a China Mobile, a China Telecom és a China Unicom szerepelnek azon a 31 vállalkozást tartalmazó listán, amely az amerikai kormány szerint a kínai hadsereg tulajdonában vagy irányítása alatt álló cégeket sorolja – Donald Trump távozó elnök novemberben tiltotta meg a listán szereplő vállalatokba történő amerikai befektetést.

„A kínai vállalatok háttérbe szorítását célzó, nemzetbiztonsággal és az államhatalommal való ilyen visszaélés összeegyeztethetetlen a piaci szabályokkal, illetve sérti a piaci észszerűséget” – írja közleményében a pekingi minisztérium. A tárca szerint az amerikai intézkedések nem csak, hogy sértik az érintett kínai vállalatok jogait, de kárt okoznak a befektetőiknek – beleértve az amerikai befektetőket.

Peking a közleményben azt kérte Washingtontól, hogy legyen partner a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok helyreállításában. A hivatalából távozó Donald Trump elnök kormánya a szokottnál is keményebb hangot ütött meg Kínával szemben utolsó hónapjaiban. Utódja, Joe Biden január 20-án lép hivatalba, kínai diplomaták abbéli reményüknek adtak hangot, hogy csökkenhetnek a két ország közti feszültségek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megöltek két embert a Fejér megyei Kislángon

Megöltek két embert a Fejér megyei Kislángon

Burundiban elengedik a rabok csaknem 40 százalékát a börtönökből

Burundiban elengedik a rabok csaknem 40 százalékát a börtönökből

Verne leírta, Bowie elénekelte, Ridley Scott megrendezte - Elon Musk megvalósítja?

Verne leírta, Bowie elénekelte, Ridley Scott megrendezte - Elon Musk megvalósítja?