szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A vállalkozóként dolgozó fogorvosok kimaradtak a béremelésből, így sokan csak alig 250 ezer forint körüli fizetést tudnak kigazdálkodni.

Sokasodnak a vállalkozóként dolgozó fogorvosok panaszai, melyeket az Emmi Facebook-oldalára feltöltött videó alá írtak. A felvételen Kásler Miklós tárcavezető beszél, azt ecsetelve, hogy “január elsején életbe lépett minden idők legnagyobb mértékű orvosi béremelése, a most elindult átfogó béremelési programnak köszönhetően két év múlva átlagosan két és félszeresére emelkedik az orvosok bére”.

Az alapellátásban vállalkozóként dolgozó fogorvosok azonban kimaradtak az emelésből, annak ellenére is, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) az ő esetükben is azt kérte: a kormány számukra is biztosítsa a fenntartható működéshez szükséges forrást. A videó alatt gyakorlatilag ugyanarról írnak: szomorúak, amiért kimaradtak az emelésből, és tudni szeretnék, esetükben mégis mikor kerül napirendre a bérrendezés kérdése.

A fiatal fogorvosok számára nem vonzó ez a fenntarthatatlan rendszer, ami előbb-utóbb az alapellátás megszűnéséhez fog vezetni”

– írja egy hozzászóló.

A Népszava december utolsó napjain arról írt, hogy az alapellátó fogorvosoknál csakis az alkalmazottként dolgozók kapnak többletpénzt, azaz a közfinanszírozott alapellátó fogászatok 85 százaléka kimarad az orvosbér-emelésből. A tárca ezt azzal magyarázta, hogy a fogorvosi praxisok finanszírozását 2010-től másfélszeresére emelték, idén év elejétől pedig havonta 380 ezer forint rezsitámogatást adnak. Ezzel azonban nem elégedettek a fogorvosok, és ezért írnak újabb és újabb hozzászólásokat az orvosbérekről szóló videó alá. A bejegyzés alatt egyébként több mint 300 komment szerepel.

Az érintett fogorvosok ugyanis hozzávetőlegesen havi egymillió forintot kapnak a NEAK-tól, ebből kell kigazdálkodniuk a kötelezően foglalkoztatandó asszisztens fizetését, az anyagköltséget, a rezsit és adott esetben a rendelő bérleti díját. Így azután sokuknak csak havi 200-250 ezer forintos fizetésük marad. Ennek a helyzetnek a rendezését várnák a tárcától ők is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
És akkor Trump örülhet, hogy kap nyugdíjat az elnöki évek után

És akkor Trump örülhet, hogy kap nyugdíjat az elnöki évek után

Trump utolsó elnöki napján még megkötött egy 23 milliárd dolláros fegyverüzletet

Trump utolsó elnöki napján még megkötött egy 23 milliárd dolláros fegyverüzletet

Lehangoló látvány, ahogyan a 20 év rabság után kiszabadított medve még mindig a megszokott köreit rója

Lehangoló látvány, ahogyan a 20 év rabság után kiszabadított medve még mindig a megszokott köreit rója