szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Navalnij-ügy borította az eddigi külpolitikai irányvonalat – írja a Der Spiegel.

"A Szovjetunió bukása óta még sohasem volt ennyire komplikált a két állam kapcsolata" – mondta a Der Spiegel tudósítójának Andrej Kortunov, az Orosz Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének igazgatója, Oroszország egyik vezető külpolitikai szakértője.

A mélypontot akkor érte el Németország és Oroszország viszonya, amikor Angela Merkel német kancellár a nyilvánosság előtt megvádolta az orosz kormányzatot azzal, hogy megmérgezték Alekszej Navalnijt, az orosz ellenzék külföldön leginkább ismert vezetőjét.

"Valaki el akarta némítani Navalnijt!" – hangsúlyozta Merkel, és az orosz szakértők szerint ez fordulópontot jelentett a két állam kapcsolatában.

Dmitrij Trenyin befolyásos biztonságpolitikai szakértő például úgy fogalmazott, hogy "Putyint hátbaszúrták!" Más szakértők is meg vannak győződve arról, hogy az orosz elnök ezt személyes sértésnek vette.

A németeket mindez meglepheti – írja a Der Spiegel moszkvai tudósítja, de az oroszok állítólag elképedtek, hogy egy orosz polgár mérgezése Szibériában megváltoztathatja a kapcsolatokat Németországgal.

Ha a németek felháborodtak volna azon, hogy az orosz titkosszolgálat Berlinben tett el láb alól egy csecsen ellenzékit, azt Moszkvában megértették volna. De akkor Berlin nem reagált különösebben. A Navalnij-ügyben viszont igen.

Különösen fájdalmasan érintette őket Heiko Maas német külügyminiszter célzása: reméljük, hogy a Navalnij-ügy miatt nem kell felülvizsgálnunk az Északi Áramlat 2 egyezményt. Orosz kollégája, Szergej Lavrov sietett is kijelenteni: a német külügyminiszter durván és nem diplomatikusan fogalmazott.

Orosz megítélés szerint nem véletlen elszólásról van szó, hanem arról, hogy Németország újra elkötelezte magát az USA mellett. Ezt mutatja Lavrov évvégi értékelése: "Az Európai Unió feladta azt a célját, hogy önálló pólust alkosson egy többpólusú világban. Berlin lépései azt mutatják, hogy mindinkább az amerikai álláspontra helyezkedik, miközben fenn kívánja tartani vezető szerepét az Európai Unióban."

Vagyis szerinte a németek újra teljesen alávetik magukat az USA irányításának Joe Biden választási győzelmét követően.

Persze minden Putyintól függ: az orosz elnök azt hiszi, hogy jól ismeri Németországot, mert KGB tisztként ott szolgált a nyolcvanas években. Ő sokkal enyhébb stílusban nyilatkozik, mint Lavrov. Putyin potenciális szuperhatalomnak nevezte Németországot és gyakran tárgyal Merkellel is, a Navalnij-ügyet pedig a CIA mesterkedésének tudja be. Csakhogy Merkel idén távozik, és utóda határozza majd meg, mennyire igazodik Berlin Joe Biden amerikai elnök diplomáciájához.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Donáth Anna: 180 fokos fordulatot vett a kormány a Facebook elleni keménykedésben

Donáth Anna: 180 fokos fordulatot vett a kormány a Facebook elleni keménykedésben

Az olasz maffia is megtalálta a legjobb pénzforrást: az uniós pénzeket

Az olasz maffia is megtalálta a legjobb pénzforrást: az uniós pénzeket

Fucsovics döntőbe jutott a rotterdami tenisztornán

Fucsovics döntőbe jutott a rotterdami tenisztornán