szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Csak holland állampolgárok, illetve Hollandiában legálisan élő külföldiek juthatnak hozzá a fűhöz Amszterdamban, ha megvalósul a város polgármesterének álma.

Több mint egymillió turista kereste fel havonta a coffeeshopokat, ahol szabadon lehetett marihuánát vásárolni és fogyasztani – persze még a vírusválság előtt. Amszterdam lakossága nem éri el az egymilliót, így a zsúfoltság szinte elviselhetetlenné vált.

2019-ben, az utolsó békeévben, 46 millió turista kereste fel Hollandiát, és szinte senki sem hagyta ki Amszterdam nevezetes felújított vöröslámpás negyedét, ahol a coffeeshopok működnek.

A polgármester ötlete, miszerint csak holland állampolgárok, illetve Hollandiában legálisan tartózkodó külföldiek juthatnak hozzá a fűhöz, jelentős támogatást élvez: nemcsak a közvélemény, de a rendőrfőnök és a város főügyésze is támogatja az akciót. Ők korábban azért ellenezték, mert a vöröslámpás negyed vállalkozóinak nyereségéből a város is profitált.

"Mi nyitott, vendégszerető és toleráns város vagyunk, de ugyanakkor szeretnénk megnehezíteni a bűnözők dolgát, és megfékezni a tömegturizmust" – hangsúlyozza Femke Hanselma, a város első női polgármestere. Hollandiában összesen 570 kávéház működik, ezek közül 166 Amszterdamban. A holland nagyváros évtizedekig kifejezetten bátorította a drogturizmust, ám most úgy tűnik, megfordult a trend, mert Amszterdam vezetői attól tartanak: megjelennek a keményebb drogok és velük a maffia.

Mi a helyzet most?

A híres "kávéházak" nyitva tarthatnak, de beülni nem lehet. Vásárolni viszont igen – számol be a Forbes tudósítója.

Az elmúlt években a fapados gépek ontották a „drogturistákat”, akik kizárólag a legálisan megszerezhető marihuána miatt látogattak el Amszterdamba. Nemcsak Hollandia legnagyobb városa került lehetetlen helyzetbe, de a kisebbek is. Közülük kettő már intézkedett is: megszüntették a marihuánaturizmust Maastrichtban és Den Boschban.

A turisták 57 százaléka azért látogatott Amszterdamba, hogy felkeressen egy "kávéházat" – írja témával foglalkozó cikkében a New York Times.

"Szűkíteni akarom a marihuánapiacot, hogy ellenőrizni tudjuk azt. Nem látok más megoldást" – írta javaslatában a polgármester, aki rámutat: 166 helyett 68 "kávéház" is bőségesen elég lesz a jövőben. Még akkor is, ha az Amszterdam jövőjét vizsgáló tanulmány rámutat: emiatt drasztikusan csökkenhet a turisták száma Hollandia legnagyobb városában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ausztrál open: már 72 teniszező van karanténban

Ausztrál open: már 72 teniszező van karanténban

Fekete-Győr kihívta egy szigetkörre Némeht Szilárdot és Budai Gyulát

Fekete-Győr kihívta egy szigetkörre Némeht Szilárdot és Budai Gyulát

Elnöki kegyelmet kér QAnon Sámán, mondván, ő csak Trump utasításait követte

Elnöki kegyelmet kér QAnon Sámán, mondván, ő csak Trump utasításait követte