Szerbiába már szombaton jön egymillió kínai vakcina

Szerbiába már szombaton jön egymillió kínai vakcina

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egymillió adag kínai Sinopharm oltóanyag érkezik szombaton a Nikola Tesla belgrádi repülőtérre, a szállítmány megérkezésénél Aleksandar Vucic szerb államfő is jelen lesz - jelentette a N1 regionális hírcsatorna.

Ha a szerb gyógyszerügynökség minden engedélyt megad, a kínai vakcinával már vasárnap vagy hétfőn megkezdhetik az oltást - mondta korábban Zoran Gojkovic, a válságstáb tagja.

Két vezető is lemondott a kínai cégnél, amely 1 millió vakcinát küldene Magyarországra

A távozó vezetők személyes okokra hivatkoznak, de ennél bővebbet nem tudni.

Szerbiában már korábban engedélyezték a Covid-19 elleni, a BioNTech és a Pfizer által kifejlesztett mRNS vakcinát, az orosz Szputnyik V pedig feltételes forgalombahozatali engedély kapott. Egyelőre a kínai vakcinát is ideiglenesen engedélyezik, és csak később kap állandó engedély - mondta Gojkovic. Ugyanebből a vakcinából rendelne Magyarország is egymillió darabot. Arról, hogy jelenleg mit tudunk a Sinopharm vakcinájáról, itt írtunk bővebben:

Egymillió adag jöhet belőle, de mit lehet egyáltalán tudni a kínai vakcináról?

Eddig körülbelül 20 millió embert oltottak be a világon a kínai Sinopharm oltóanyagával, amelyből Gulyás Gergely bejelentése szerint 1 millió dózis Magyarországra is érkezhet. Az elölt kórokozót tartalmazó oltóanyag a kínai hatóságok szerint 79 százalékos hatékonyságú, de problémát jelent, hogy a klinikai kísérletek dokumentációja egyáltalán nem elérhető.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma pénteken Szerbiában 1751-gyel 369 823-ra, Koszovóban 296-tal 55 135-re, Észak-Macedóniában 403-mal 88 389-re, Montenegróban 414-gyel 54 730-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 295-tel 117 327-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 21-gyel 3687-re, Koszovóban héttel 1399-re, Észak-Macedóniában tízzel 2682-re, Montenegróban eggyel 741-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 18-cal 4362-re nőtt.

Hozzászólások