szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem engedélyezett az EU-ban bambuszt adni műanyag alkotóelemekhez, ezekből sokszor határértéken felüli mennyiségű melamin és a formaldehid oldódik ki.

Illegális a műanyagot és bambuszt együttesen tartalmazó, élelmiszerekkel érintkező termékek forgalmazása – figyelmeztet közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Ráadásul ez nem csak Magyarországon van így:

A rendelkezés az Európai Unió teljes területén kötelező érvényű.

Az utóbbi években – írják – az élelmiszerek és takarmányok gyorsriasztási rendszerében (RASFF) szinte mindennaposak a bejelentések a műanyagból (általában melaminból), valamint bambusz vagy más „természetes alapú” anyag hozzáadásával készült termékek, például kanalak és kávéspoharak miatt. A melamin és a formaldehid együttes kioldódása sok esetben jelentősen meghaladja a jogszabályban előírt határértéket.

Hozzáteszik, nem szerepel a bambusz a műanyag alkotóelemhez engedélyezetten hozzáadható anyagokról szóló uniós jegyzékben, így már csak ennél fogva is illegális ilyen termékeket forgalmazni..

A Nébih a következő negyedévig türelmi időt biztosít a forgalmazóknak, hogy kivonják az ilyen termékeket a forgalomból, azt követően azonban fokozottan ellenőrzi és szankcionálja illegális árusításukat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elnök szeretne lenni az ifjú amerikai sztárköltő

Elnök szeretne lenni az ifjú amerikai sztárköltő

Ilyen egy rendes autóipari főnök, versenypályán kínozza a saját termékét – videó

Ilyen egy rendes autóipari főnök, versenypályán kínozza a saját termékét – videó

Legalább 6500 dolgozó halt meg eddig a 2022-es foci-vb építkezésein

Legalább 6500 dolgozó halt meg eddig a 2022-es foci-vb építkezésein