szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A székesfehérvári polgármester szerint túlságosan is az országos pártpolitika terepe kezd lenni az önkormányzati világ.

Nem a kormány vonja el a forrásokat. Adott egy rendkívüli helyzet, amelyet a járvány okozott. Egy ilyen szituációban mindenkinek bele kell harapnia a saját ujjaiba is

– mondta Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere a Népszavának adott interjújában, amikor az önkormányzatokat érintő elvonásokról kérdezték. A polgármester szerint a kormány és az önkormányzatok is az adott körülmények között a legjobb tudásuk alapján hoznak döntéseket. "Lehet, hogy ezek nem hiba nélküliek, de nem látom mögéjük azt a szándékot, amit néhány kollégám" – mondta.

Szóba került az év végi pénzosztás is, ahol főképp kormánypárti vezetésű városok voltak a kedvezményezettek a szabadon felhasználható források esetében. Cser-Palkovics nem érzi jogosnak a kritikát ezzel kapcsolatban, szerinte a Modern Városok Program, vagy az uniós források elosztása nem politikai alapon megy. Úgy vélte, hogy még a tavaly év végi egyedi kormánydöntésekben is látni bőven Pécsre, Miskolcra, Egerbe – ellenzéki vezetésű településekre érkező pénzeket.

Lehet olyan elem, amit egy-egy ellenzéki polgármester sérelmez, de hitelesebb lenne, ha pozitívumokról is beszélnének. Túlságosan is az országos pártpolitika terepe kezd lenni az önkormányzati világ és ez nem jó

– jelentette ki.

Az iparűzési adó megvágásáról azt mondta, hogy 2–2,1 milliárd forint marad a fehérvári vállalkozásoknál, vagyis a 2019-es adóbevételünk tíz százaléka. Szerinte ez nem kevés, de nem az önkormányzat kinyírása. Igaz, előtte megjegyezte, hogy 2019-ben Székesfehérvár kasszájába 19,5 milliárd forint iparűzési adó folyt be (Ez Pécs esetében pl. 9,7 milliárd volta szerk).

Cser-Palkovics András elmondta, január végén fogják elküldeni a kormánynak, hogy az adóbevétel-kiesésért cserébe milyen ellentételezést kérnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sacha Baron Cohen rasszistának nevezte Donald Trumpot

Sacha Baron Cohen rasszistának nevezte Donald Trumpot

Nyomoz a rendőrség a BKV visszavont busztendere miatt

Nyomoz a rendőrség a BKV visszavont busztendere miatt

40-50 ezer háztartást érint, hogy a Posta júliustól nem viszi ki a napilapokat

40-50 ezer háztartást érint, hogy a Posta júliustól nem viszi ki a napilapokat