szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Janet Yellenre herkulesi munka vár: ki kell rántania az amerikai gazdaságot a második világháború óta legmélyebb gazdasági válságból. Egyúttal pedig az egész világnak irányt kell mutatnia, hiszen Biden elnök – Trumppal ellentétben – felvállalta a globális problémák megoldását is.

84-15 arányban szavazott bizalmat a 74 éves Janet Yellennek a washingtoni szenátus. Ez azt mutatja, hogy az ellenzéki republikánus szenátorok jórésze is úgy érzi: Joe Biden elnök jól választott, amikor ilyen nehéz időkben Janet Yellent állította a washingtoni pénzügyminisztérium élére. A professzor asszonynak komoly tapasztalata van a konszenzusépítésben – mutatott rá a CNBC gazdasági televízió – arra célozva, hogy 2014 és 2018 között Yellen a Federal Reserve Board élén állt. A nemzeti bank szerepét betöltő FED már akkor is meghatározó volt az amerikai gazdaság problémáinak a megoldásában. Most a Feddel szorosan együttműködve kell Yellennek eredményt felmutatnia a vírusválság kellős közepén, amikor az új elnök 1900 milliárd dolláros ösztönzőcsomagot ígért a küszködő amerikai gazdaságnak.

Szakértők ugyanakkor rámutatnak: a tavalyi pénzügyi évet az USA több mint 3000 milliárd dolláros deficittel zárta, az Egyesült Államok államadósága megközelíti a 28 ezer milliárd dollárt. Ennek ellenére Janet Yellen a szenátusi meghallgatáson azt hangsúlyozta, most nem kell törődni az államadósággal, hanem mindenképp a gazdaság ösztönzésére kell összpontosítani.

A szenátus pénzügyi bizottsága, ahol ezt a kijelentést tette, egyhangúlag támogatta Yellen kinevezését.

Mi lesz Kínával?

Az USA vetélytársa az egyetlen nagyhatalom, amely növekedést volt képes produkálni a pandémia idején. Janet Yellen Kínával kapcsolatban úgy nyilatkozott a szenátusi meghallgatáson, hogy Pekinget felelősségre kell vonni mind a kereskedelmi, mind pedig az emberi jogi gyakorlata miatt.

Hszi Csin-ping elnök a davosi virtuális csúcson eközben arról beszélt: vissza kellene térni a Trump előtti multilaterális világhoz. Mindenképp el kellene kerülni a hidegháborút, amelyet a kereskedelmi szankciók jeleztek az elmúlt időszakban. Pekingben feketelistára tették Pompeo külügyminisztert, aki Trump nevében folytatott kampányt Kínával szemben, arról még a magyar kormányt is igyekezett lebeszélni – sikertelenül –, hogy a Huaweijel üzleteljen.

Az EU szövetséges

Olaf Scholz német pénzügyminiszter az elsők között gratulált Janet Yellen pénzügyminiszternek a szenátusi jóváhagyáshoz. Biden telefonon egyeztetett Angela Merkel német kancellárral és Emmanuel Macron francia államfővel. Mindkét európai vezető pozitív fordulatot vár az új amerikai elnöktől.

A Deutsche Welle vezető amerikai közgazdászokat kérdezett meg Yellen asszonyról, és mind úgy jellemezték mint mérsékelt liberálist, aki mindig igyekszik figyelembe venni a pénzügyi döntések hatását a kisemberek életére. Janet Yellen elveti a Trump-kormányzat protekcionista politikáját, és konszenzus kialakítására törekszik ezen a téren is. A pénzügyminisztérium vezetőjeként pedig igen befolyásos szerepből teheti ezt a következő négy évben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vakcinás csokinyuszival készül a húsvétra a maszkos mikulással világhíressé vált cukrász

Vakcinás csokinyuszival készül a húsvétra a maszkos mikulással világhíressé vált cukrász

Immunológus: Mindegy, hogy ugyanazt az oltást kapja-e valaki a második alkalommal

Immunológus: Mindegy, hogy ugyanazt az oltást kapja-e valaki a második alkalommal

Változik az oltási terv, később adják a második Pfizert és AstraZenecát

Változik az oltási terv, később adják a második Pfizert és AstraZenecát