szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A hírt az Európai Bizottság elnöke tette közzé.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az idei év első negyedévében 40 millió adagot szállít az AstraZeneca az Oxfordi Egyetemmel közösen fejlesztett koronavírus-fertőzés elleni vakcinából – jelentette be Ursula von der Leyen vasárnap délután a Twitteren. A cég eredetileg 80 millió adagra szerződött az Európai Unióval, január 22-én azonban bejelentette, hogy március végéig csupán 31 milliót tud leszállítani.

Ennek következtében heves vita alakult ki az unió vezetése és gyártó között, amelynek eredménye a mostani bejelentés: az, hogy a 31 mellett további 9 millió egység érkezik a 27 tagállamba.

A brit-svéd cég most arra is ígéretet tett, hogy a tervezettnél egy héttel korábban megkezdik a szállításokat, és az európai gyártást is felpörgetik.

A hír kapcsán 

Az EB elnöke a ZDF német országos köztelevíziónak elmondta, hogy az EU-ban már 12 millióan kaptak oltást a SARS-Cov-2 ellen. Ez „az Európai Unió méretéhez képest tekintélyes szám”, és azt mutatja, hogy az oltási kampány „jól halad”. Kétségtelen, hogy a következő hetek még nehezek lesznek, de március végére megoldják a szállítási gondokat, és jóval több oltóanyag áll majd az EU-tagországok rendelkezésére. Ezért továbbra is ki kell tartani az eredeti tervek mellett.

Azt szeretnénk, hogy a nyár végére a felnőttek 70 százaléka rendelkezzék oltással az EU-ban, hatalmas teljesítmény lesz, ha ez sikerül” – mondta.

Azzal kapcsolatban, hogy a közösségből távozott Nagy-Britanniában az utóbbi 24 órában rekordot döntöttek, 600 ezernél is több embernek adtak be oltást az új koronavírus ellen, és így megközelítette a kilencmilliót azok száma, akik megkapták az oltóanyag első adagját, a bizottság vezetője kifejtette, hogy nincs versengés az EU és volt tagja között. „Szerintem jelenleg csak a vírussal és az idővel futunk versenyt.”

Az unió korábbi megállapodását az oltóanyaggyártóval pénteken tették nyilvánossá, amelyből kiderült, hogy a tagállamok éves szinten 300 millió adag AstraZeneca-vakcinát szerezhetnek be, valamint további 100 millió adagot köthetnek le, amely a lakosságukkal arányosan kerül elosztásra.

Az Európai Gyógyszerügynökség még pénteken jelentette be, hogy engedélyezte AstraZeneca Covid–19 vakcinájának feltételes piacra jutását az Európai Unióban, a 18 éven felüliek oltására. A termék az EU-ban a harmadik a SARS-Cov-2 elleni oltóanyagok sorában az amerikai Pfizer és a német BioNTech közös fejlesztésű oltása, illetve az amerikai Moderna vakcinája után. Előnye, hogy alacsonyabb az előállítási költsége a rivális oltóanyagokhoz képest. Szállítás közben sem igényel mélyfagyasztást, a gyártástól a felhasználásig normál hűtőszekrényben, négy és nyolc Celsius-fok közötti hőmérsékleten tárolható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Brit szakértők védték meg az AstraZeneca-vakcinát

A német oltásügy bizottság várhatóan azt javasolja, hogy az Oxfordi Egyetem és a svéd gyógyszergyártó közösen fejlesztett vakcináját ne adják be 65 évesnél idősebbeknek. Brit szakértők szerint az oltóanyag biztonságos és hatásos.

Duma Aktuál-teszt: Ha Ön jobboldali, akkor egyből szép is?

Duma Aktuál-teszt: Ha Ön jobboldali, akkor egyből szép is?

Komoly indokkal kérvényezhetik a gyerekek távolmaradását a szülők

Komoly indokkal kérvényezhetik a gyerekek távolmaradását a szülők

Meghan Markle biztosan kihagyja Fülöp herceg temetését, Harry viszont elmegy

Meghan Markle biztosan kihagyja Fülöp herceg temetését, Harry viszont elmegy