Tetszett a cikk?

Kétlépcsős nyitás kezdődhet március elsejétől. A védettséget és nem az oltást igazolja majd a plasztikkártya. A Rogán család esetében nincs ok arra, hogy vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezzen bárki. Februártól május végéig nem kell bérleti díjat fizetniük azoknak a kávézóknak, éttermeknek és konditermeknek, amelyek állami vagy önkormányzati ingatlant bérelnek. Ezekről beszélt Gulyás Gergely a kormányinfón.

Szerdai kormányülésén a kormány értékelte a járványhelyzetet. Olyan döntéseket, korlátozásokat akarnak hozni, ami bírja a magyar emberek támogatását – mondta Gulyás Gergely miniszter.

Február 15-ei héten online konzultációt indítanak a nyitásról, a nyitás lehetséges menetrendjéről. Óvatos és szakaszos nyitást szeretnének, két ütemben, március elsejétől és április elejétől részleges nyitásra sor kerülhet. Április elsején vagy április 3-án lesz a nyitás második lépcsője a jelenlegi tervek szerint.

Ha a második hulláma a járványnak lefelé megy, akkor lehet részleges nyitás márciustól – mondta Gulyás. (Ez tehát azt jelenti, hogy ha a második hullám nem megy lefelé vagy jön egy harmadik hullám, akkor nem biztos a márciusi részleges nyitás – a szerk.)

©

Gulyás szerint a munkanélküliséget sikerült megvédeniük, mert most 4 százalékos a munkanélküliség. A miniszter hosszan sorolta azokat a már ismert intézkedéseket, amelyekkel szerinte a kormány segíti a gazdaságot és az embereket.

Február elseje és május 31-e között az éttermeknek, kávézóknak, konditermeknek nem kell bérleti díjat fizetni állami vagy önkormányzati tulajdonban álló ingatlanok után – mondta Gulyás. Szerinte jó lenne, ha a privát szektorban is elengednék a bérleti díjakat ezeknek a szolgáltatóknak.

Arról is beszélt, hogy Magyarország jelentős forrásokhoz jut az EU-ból, de szerinte ez nem adomány, hanem jár az országnak. Jóval ezermilliárd forint feletti összeg már idén megérkezik és a gazdaságba áramlik majd.

Tízmillió forint erejéig hitelt adnak a kis-és középvállalkozásoknak, 3 évig meg se kell kezdeni a törlesztést – mondta Gulyás.

Egy kérdésre válaszolva azt mondta, nem tart a kormány attól, hogy a Magyar Orvosi Kamara által bírált orosz vagy a kínai vakcinák beadását a háziorvosok megtagadnák. Ha lesz elég vakcina, egy nap félmillió embert tudnak majd beoltani – mondta. Ezen a héten a 82 év felettiek kapják meg az oltást (legkésőbb a jövő hét végéig), legalábbis azok, akik regisztráltak. Gulyás szerint eddig zökkenőmentesek zajlik a legidősebbek oltása.

Azt szeretnénk, ha március 15-ig azok, akik 60 év fölött vannak és regisztráltak, beolthassuk – mondta a miniszter.

A kínai vakcináról elmondta: ötmillió vakcináról kötöttek szerződést. Februárban 250 ezer embernek elegendő vakcina érkezhet, márciusban, áprilisban ugyanennyi, utána 1,7 millió embernek elegendő vakcina jöhet, ha a kínaiak eleget tesznek a szerződésnek.

A CEU-val kapcsolatban arról beszélt, hogy az Európai Bíróság döntését tiszteletben tartják, ezek szerint járnak majd el az egyetem ügyében.

Az üzemi étkezdék nyitvatartásával egyetért a kormány, mert fontos, hogy a dolgozó embereket kiszolgálják. De indokoltnak tartja a kormány annak az ellenőrzését, hogy az üzemi étkezdét csak azok használják, akik ott dolgoznak.

Az oltást igazoló plasztikkártyáról elmondta: az a védettséget és nem az oltottságot igazolja majd, tehát az is védettnek minősül, aki felépült a vírusból. Karanténkötelezettség (határátlépéskor) nem vonatkozik majd arra, aki védett lesz.

Rogán Antal és családjának ingatlanügyével kapcsolatos kérdésre azt mondta: ha bárhol, bármilyen gyanú felmerül, akkor vagyonnyilatkozati eljárás kezdeményezhető, de Rogánék ügyében erre semmilyen okot nem lát a kormány. Majd a kezdeményezést felvető DK-t, azon belül is Gyurcsány Ferencet bírálta, amiért egyáltalán kezdeményezne egy ilyen eljárást.

A HVG jogállamisági cikke miatt tervez-e diplomáciai lépéseket Hollandiával szemben a kormány? – kérdezte a Hír Tv. Gulyás azt mondta, hogy nem terveznek, majd bírálta a holland kormányt és a holland jogállamiságot. Arra utalt, hogy Hollandiában van baj a jogállammal, nem Magyarországon.

Mi lesz azzal a 70 ezer emberrel, aki februártól elveszítheti az egészségügyi ellátását? – kérdezték. Gulyás szerint ezek azok az emberek, akik nem fizetnek járulékot, ezért ha ezek az emberek jogosultak akarnak lenni az ellátásra, akkor be kell fizetniük a pénzt.

Úgy néz ki, hogy lesz nyári olimpia, ezért volt fontos, hogy az érintett sportolóknak legyen rendelkezésre álló védőoltás, ez 800–900 vakcina.

Budapesten lesznek Európa Bajnoki focimeccsek a nyáron – ezt is mondta Gulyás.

Mikorra érkezhet az első AstraZeneca-szállítmány? – így a HVG kérdése. "Azt reméljük, hogy a hétvégén már megérkezik és néhány nap múlva az oltást megkezdhetik" – mondta Gulyás. Arra a kérdésre, hogy mikor kezdődhet a Szputnyik V oltása, azt válaszolta, hogy "az oltás nemsokára megkezdődhet, az általános szabályok szerint, nem tesznek különbséget más oltóanyaggal kapcsolatban".

Mikortól jár a megemelt orvosi bér? Erre a kérdésre úgy válaszolt, hogy január elsejétől már jár a megemelt bér.

Arra a kérdésre, hogy miért várja el a kormány, hogy az emberek bízzanak a kínai vakcinában, miközben a beszerzéséhez már nem szükséges az OGYÉI engedélyeztetése, Gulyás ezt válaszolta: "Az igaz, hogy a kínai vakcina beszerzéséhez szükséges engedély megadását egyszerűsítettük, de ezután még biztonsági vizsgálatnak vetik alá a vakcinát. Egy olyan vakcina esetében, ami védettséget nyújt és eddig több mint 25 millió ember megkapta, közérdek, hogy minél hamarabb megkaphassák. Egyik oldalon az emberek védelme, a másik oldalon egy szerkesztőség kiváló kérdése áll."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Miért van éppen ma Johannes Gutenberg a Google főoldalán?

Miért van éppen ma Johannes Gutenberg a Google főoldalán?

Peking és az EU között esett a padlóra Montenegro egy óriáshitel miatt

Peking és az EU között esett a padlóra Montenegro egy óriáshitel miatt

A főváros teszteket oszt szét a kerületek között az iskolanyitás előtt

A főváros teszteket oszt szét a kerületek között az iskolanyitás előtt