szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

A francia államfő szerint a világjárvány ellen csak közösen lehet felvenni a versenyt, de a küzdelemben az átláthatóság is fontos.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Világháború zajlik a koronavírus ellen, és ebben a küzdelemben minden vakcinára szükség van – erről beszélt a francia államfő, amikor a Journal du Dimanche című hetilapnak nyilatkozott. Versenyt futunk az idővel" – hangsúlyozta Emmanuel Macron arra utalva, hogy Franciaországban a járvány harmadik hullámára készülődnek. Világméretű harc folyik, ezért globális kooperáció kell, bevonva a kínai és az orosz kutatókat is.

"Joe Biden amerikai elnökkel is elsősorban erről tárgyaltam" – jelentette ki Macron, aki kiemelte, hogy az USA új elnöke nemcsak visszalépett a WHO-ba, rögtön alá is írt egy 4 milliárd dolláros támogatási csomagot. Ez azt célozza, hogy a szegényebb országok is mielőbb megkapják a szükséges vakcinákat, különben az oltási kampány mit sem ér a gazdagabb államokban.

A WHO erről videokonferenciát szervezett pénteken, amelyen az Élysée-palota is képviseltette magát. A WHO főnöke arra buzdította a gazdag államokat, hogy ne kizárólag maguknak akarják a koronavírus elleni vakcinákat, mert a globalizált világban így nem tudják megállítani a járványt. Jelenleg az oltóanyag körülbelül 70%-a jut a gazdagabb államoknak, míg az emberiség többségének be kell érnie a 30%-kal.

Miután a WHO engedélyezi az orosz és a kínai vakcinákat, be kell ezeket is vetni abba a világháborúba, mely a koronavírus ellen folyik – véli Macron, aki bírálta, hogy a transzparencia egyáltalán nem teljes a vírus keletkezésével kapcsolatban. Finoman arra célzott, hogy bár a WHO szakértői megállapították, hogy Vuhanban nem egy kutatólaboratóriumból szabadult el a koronavírus, az USA-ban és másutt kétkedéssel fogadták az eredményt.

Ugyancsak bírálta Macron azt, hogy az EU és a nagy gyógyszergyárak szerződései nem nyilvánosak. Korábban az elnök a francia Sanofi gyógyszergyár oltóanyaga mellett lobbizott, de a vetélytársak megelőzték őket. A Sanofi főnöke a hétvégén úgy nyilatkozott a Le Figarónak, hogy az utolsó negyedévben lesz meg a saját vakcinájuk. Addig is gyártják a Biontech–Pfizer-oltóanyagot, hogy enyhítsék a hiányt az Európai Unióban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Civil Közoktatási Platform: Táppénzt a szülőknek, oltást a pedagógusoknak!

Civil Közoktatási Platform: Táppénzt a szülőknek, oltást a pedagógusoknak!

Gyurcsány: Ez ennek a kormánynak a Waterlooja

Gyurcsány: Ez ennek a kormánynak a Waterlooja

Mit szólna, ha ilyen lenne a Samsung Galaxy Z Flip 3?

Mit szólna, ha ilyen lenne a Samsung Galaxy Z Flip 3?