Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kormányrendelet szerint újra fel lehet venni közmunkára azokat is, akiknek a tízéves szabály miatt már megszűnt a közfoglalkoztatási jogviszonya.

A veszélyhelyzet ideje alatt a közfoglalkoztatási jogviszony időtartama meghaladhatja a tíz évet

– mondta ki egy kedden késő este megjelent kormányrendelet.

Az eddigi szabály szerint ugyanis a határidő lejártával nem lehetett volna tovább foglalkoztatni azokat sem, akik tíz év alatt nem tudtak valódi álláshoz jutni, pedig ezeknek az embereknek alig van esélyük visszatérni a munkaerőpiacra. Az engedmény azokra is vonatkozik, akiknek a tízéves szabály miatt már megszűnt a közfoglalkoztatási jogviszonya, őket újra fel lehet venni.

Ugyancsak a járványveszély miatti felhatalmazás alapján változnak az otthonteremtési kamattámogatás igénylésének feltételei azok számára, akik elveszítették az állásukat. Ők is kérhetik a támogatást, mert a veszélyhelyzet megszűnését követő 90. napig nem kell figyelembe venni a biztosítotti jogviszonyban történt megszakítás időtartamát akkor sem, ha az egybefüggően a 30 napot meghaladja. Feltétel, hogy az illető a veszélyhelyzet ideje alatt vagy a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napon belül újra helyezkedjen el, mert ekkor biztosítotti időnek tekintik azt az időszakot is, amely alatt valójában nem volt munkája.

Meghosszabbodnak – általában a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig – a különböző benyújtási, igazolási és elszámolási határidők a családi otthonteremtési kedvezményről (csok), a babaváró támogatásról és a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló rendeletben is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jakab Péter: Nem volt téma a családban a holokauszt, de a zsidózás zavar

Jakab Péter: Nem volt téma a családban a holokauszt, de a zsidózás zavar

Elhunyt 206 koronavírus-fertőzött, a beoltottak száma 2,83 millió

Elhunyt 206 koronavírus-fertőzött, a beoltottak száma 2,83 millió

Kinyitnak a szerb plázák

Kinyitnak a szerb plázák