szerző:
Joó Hajnalka
Tetszett a cikk?

A magyar-amerikai tulajdonosok több mint 1000 hektárnyi birtoka mellett egy másik eladótól is vettek volna ugyanott egy 80 hektárnyi területet, de a hvg.hu információi szerint a százmilliós szerződés bejegyzését is megtagadta a kormányhivatal.

Formai és tartalmi hibákra hivatkozva elutasította a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kormányhivatal annak az adásvételi szerződésnek a bejegyzését is, amelyet hat nappal a nagy vihart, 1000 hektáros, 1,6 milliárdos ügylet után, decemberi házasságkötésük előtt pár héttel kötött Rogán Antal felesége, Obrusánszki Barbara, illetve a szülei és két, nyíregyházi üzlettársuk – tudta meg a hvg.hu.

A három településen és 11 helyrajzi számon nyilvántartott összesen 80 hektárnyi ingatlant nem a fent említett óriásbirtokot értékesítő magyar-amerikai tulajdonosoktól, hanem egy másik - magyar - magánszemélytől vették volna Obrusánszkiék, de a „nagy” szerződéssel csaknem azonos kondíciókkal: a vételár 95 százalékát itt is a Budapest Banktól kapott kölcsöntől tervezték fedezni.

A szerződés szerint a kölcsönösen kialkudott

100,939 millió forintból mindössze ötmillió negyvenhatezer forintot kellett volna kifizetniük,

a többit a Budapest Banktól igényelt földvásárlási kölcsönből állták volna.

 

©

Az ügyben elértük az ingatlanok tulajdonosát, aki köztisztviselői munkájára hivatkozva nem szeretett volna nyilatkozni és azt kérte, hogy a nevét se írjuk le, annyit azonban elárult, hogy a kormányhivatal abban talált kivetnivalót, hogy a különböző művelési ágú és státuszú területekről nem lehetett volna egybefoglalva megállapodni – a tizenegy ingatlan között a szántók, rétek, erdők és legelők mellett volt „kivett mocsár”, „kivett major” és „kivett vízmosás” is.

A területek tulajdonosa azt mondta: Obrusánszkiékkal nem beszélt a szerződés tavalyi aláírása óta, és most sem keresték meg, így nem tudja, szándékukban áll-e még a vásárlás, terveznek-e új szerződést kötni és újra nekifutni az eljárásnak. A történteken állítása szerint viszont nem bánkódik:

Nekem így is jó, nem volt létkérdés, hogy eladjam. Annak nyilván jobban fáj, aki akarta ezeket a földeket.

Az eladó állítása szerint több évtizede ismerte Obrusánszkiékat, de Rogán Barbara apja csak tavaly kereste meg az ajánlatával. És nemcsak őt:

Itt vidéken mindenki tudja, hogy kinek van földje. Zsolt nagyon célirányosan ment, és kereste meg az embereket.

- magyarázta a hvg.hu-nak.

Emlékezetes, Rogán Antal csak több mint tíz nappal a földvásárláról kipattant botrány után, furcsa indoklással a Magyar Nemzeten keresztül próbálta megmagyarázni, hogy felesége családja nem is akart földet venni (az állami tulajdonú, a miniszter bizalmasát, Puskás Andrást is vezetői között tudó Budapest Bank pedig azt, hogy az ügylet az ő hitelükből valósult volna meg). Egy nappal később a Borsod megyei kormányhivatal - szintén a Magyar Nemzethez kiszivárogtatott - határozata viszont éppen azt igazolta, hogy a vétel nagyon is szándékukban állt, az ügylet csak a hivatal közbenjárása miatt hiúsult meg.

Bár a kormányhivatal sem a korábbi szerződésre, sem egyelőre a mostani elutasítás indokát tudakoló megkeresésünkre nem válaszolt (ha így lesz, a válasszal frissítjük a cikket - a szerk.), az eladó által említett formai hibákkal kapcsolatban felvetődik a kérdés, hogy az adásvételi szerződést szövegező – hasonló ügyekben feltehetően – jártas ügyvédek miért nem jártak el körültekintőbben, és miért nem gondoltak rá, hogy a hatóság az adott formában beleköthet a szövegbe.

A két ügyvéd közül csak a „nagy” szerződést hitelesítő ózdi Mustos Lajost értük el, aki az ügyvédi titoktartásra hivatkozva nem akart nyilatkozni, de azt elmondta, az 1000 hektáros ügyletet nem a fenti, hanem más formai okok miatt utasította el a kormányhivatal, ő maga pedig állítása szerint nem követett el hibát a szövegezésben.

Az ügyvédet hiába kérdeztük arról is, hogy Obrusánszkiék terveznek-e új szerződést kötni az 1,6 milliárdos ügyletről: ő ugyanis, mint mondta, nem beszélhet erről, az ügyfelei pedig „úgysem nyilatkoznak”.

Rogán Antal két héttel ezelőtti cáfolatában hangsúlyosan szerepelt, hogy felesége „a jövőben sem kíván földtulajdonos lenni” – ez azonban nem zárja ki, hogy a szülők és a két üzlettárs nélküle megvásárolják a kinézett, összesen több mint 1150 hektárnyi, Dédestapolcsány környéki területet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Joó Hajnalka Itthon

Házasságkötésük előtt nem sokkal lett földbirtokos Rogán Antal új felesége

Egy 1,6 milliárdos telekvásárlásba vágott családjával és két másik magánszeméllyel Rogán Antal új felesége, pár héttel a propagandaminiszterrel kötött házassága előtt. A csak néhány hónapja gazdává vált 28 éves nő a szüleivel együtt több mint hatszáz, de személyesen is több mint kétszáz hektárnyi borsodi erdőre, mezőre, szántóra és egyéb mezőgazdasági földterületre tett szert – a gigantikus vételárból azonban csak 5 százalékot kellett letenniük, a többit az állami tulajdonú Budapest Bank hitelezi a vevőnek.

hvg.hu Itthon

Sajátos érveléssel cáfolja Rogán a felesége és családja földvásárlását

Tíz napnyi hallgatás után az ügylet még nyitott voltára hivatkozva próbálja hitelteleníteni a felesége és családja földvásárlásáról szóló cikkeket a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője. Rogán Antal és Obrusánszki Barbara szülei a múlt idejű igealakokat támadva egyúttal azt is sugallják, mintha elálltak volna a földvásárlástól, ez azonban információink szerint nincs így: az adásvételi dokumentáció már a kormányhivatalnál várja az elbírálást.

Keményebben lép fel a Facebook a klímaválság tagadóival szemben

Keményebben lép fel a Facebook a klímaválság tagadóival szemben

Gázpisztollyal lövöldöztek Kispesten

Gázpisztollyal lövöldöztek Kispesten

Fehéroroszországban leállították az Euronews adását

Fehéroroszországban leállították az Euronews adását