szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A lépés nem kirívó, a zürichi és a londoni tőzsde is jegyzett papír.

Várhatóan 2022-ben tőzsdére viszik a Budapesti Értéktőzsde részvényeit – mondta el az InfoRádióban Patai Mihály, a BÉT elnöke, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.

"A Magyar Nemzeti Bank 2015-ben megvette az osztrák főtulajdonostól a Budapesti Értéktőzsde kétharmadát, ezzel fő tulajdonossá vált. Ezt szeretnénk hosszú távon megtartani, hogy a jegybank a magyar tőkepiac fejlődésében szerepet játsszon, de nem ragaszkodunk a részvények kétharmadához, és a kisebb részvényesekkel úgy állapodtunk meg az elmúlt időszakban, hogy a részvények likviditását növeljük azzal, hogy tőzsdére visszük a tőzsdét" – közölte Patai.

A BÉT elnöke hozzátette, hogy a tőzsde igazgatósága kétszer is foglalkozott ezzel a kérdéssel, a közeljövőben konkrét döntést is fog hozni, amit közgyűlés elé is visznek.

Ezzel az MNB részesedése csökkeni fog, de szeretnénk a következő időszakban is fenntartani a vigyázó szemünket a tőzsdén"

– nyilatkozta Patai.

Az elnök elmondta, hogy a BÉT lépése nem egyedi, a zürichi tőzsde és a londoni tőzsde is jegyzett papír.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csabai Károly Gazdaság

25 éves a Budapesti Értéktőzsde

Az IBUSZ részvényeivel indult meg a kereskedés 1990. június 21-én a budapesti tőzsdén, a legfiatalabb részvény a Norbi Update Lowcarb-é. Nagyágyúk voltak a tőzsde elnökei. 117 társaság részvényei fordultak meg 25 éves BÉT-en, ám mára mindössze 45 cég maradt. A hazai tőzsde marginalizálódása egy ideje tart, és egyelőre nem látszik, mitől állna meg.

Már több mint egymillió halálos áldozata van a járványnak Európában

Már több mint egymillió halálos áldozata van a járványnak Európában

Profil: Orbán mindig külső ellenséget keres – ezért támadja a külföldi újságírókat

Profil: Orbán mindig külső ellenséget keres – ezért támadja a külföldi újságírókat

Marabu Féknyúz: Nyuszika és a sapka

Marabu Féknyúz: Nyuszika és a sapka