szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Arról már elkezdődött az alkudozás, hogy mely üzletek maradhassanak mégis nyitva.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A ma bejelentett döntésekkel kapcsolatban minden részletszabályozás holnap jelenik meg, de a szolgáltatások körében a zárvatartás természetesen a kaszinókra is vonatkozik, viszont a tavaly tavaszi időszakhoz hasonlóan a bankfiókok és a dohányboltok továbbra is nyitva tarthatnak - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón jelentette be, hogy

 • március 8-tól, tehát jövő hétfőtől április 7-ig bezárnak az óvodák és digitális oktatásra állnak át az általános iskolák.
 • Március 8-tól március 22-ig két hétre bezárnak az üzletek, kivéve az élelmiszerboltok, patikák, drogériák és benzinkutak.
 • Minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyet. Ennek a részletszabályairól holnap hoz döntést az operatív törzs.
 • A konditermeket két hétre be kell zárni, az igazolt sportolók meccsei és edzései csak zártkapuk mögött lehetnek megtartva.
 • A parkok és arborétumok nyitva maradnak, a szabadtéri sporttevékenység engedélyezett abban az esetben, ha biztosított a másfél méteres távolság.
 • Minden munkaadót felkérnek arra, hogy ahol van lehetőség otthoni munkavégzésre, ott ezt biztosítsák.
 • Kötelező a maszkhasználat mindenhol szabadtéren.
 • Szigorodik a határátlépés.
 • A szállodákra és vendéglátóiparra érvényes kedvezményeket minden szektorra kiterjesztik a korlátozások időtartamára, aminek most be kell zárni.

Nagyon sok részletkérdés nem ismert, és de a boltokról már elkezdődött az alkudozás. Az Országos Kereskedelmi Szövetség ugyanis levélben kezdeményezte a döntéshozóknál, hogy a csütörtökön a kormány által bejelentett, az üzletek jelentős részét érintő bezárás alól legyenek kivételek:

 • a munkaeszközöket kínáló boltok,
 • a home office-hoz szükséges híradástechnikai üzletek,
 • az állateledel-kereskedők,
 • az otthoni karbantartáshoz szükséges barkácsboltok
 • és a mezőgazdasági alapanyagokat kínáló egységek.

A kereskedelmi szövetség, főtitkára, Vámos György a Magyar Nemzetnek azt mondta, a részletszabályokat tartalmazó rendelet csak később jelenik meg, amelyhez írásban javasolták a kormány illetékeseinek a fenti üzletek nyitva tartását is. Hozzátette, a webáruházak zavartalanul fogadják a megrendeléseket, a házhoz szállítások előreláthatóan fennakadás nélkül folytatódhatnak, ezért az interneten sem indokolt a többletvásárlás.

Elmondása szerint arra számítanak az üzletek, hogy nem lesznek tömeges jelenetek az alaptermékek üzleteiben, drogériákban a hétvégén, legfeljebb a szokásos élénkülésnél némileg erősebb látogatottságot tapasztalnak majd, mivel a nyitva tartás ezen boltok esetében hétfőtől folytatódik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kínában a kis Mercedesnek is van elnöki változata

Kínában a kis Mercedesnek is van elnöki változata

Szombatig van elegendő oxigén az 53 emberrel elsüllyedt indonéz tengeralattjárón

Szombatig van elegendő oxigén az 53 emberrel elsüllyedt indonéz tengeralattjárón

Lenyűgöző természetfilmben dolgozott együtt újra James Cameron és Sigourney Weaver

Lenyűgöző természetfilmben dolgozott együtt újra James Cameron és Sigourney Weaver