szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Magyarország után immár Ausztria, Dánia, Csehország, Szlovákia valamint Lengyelország is unión kívüli vakcinaforrást keres, hogy minél gyorsabban beoltassa a lakosságát – írja a Politico.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

"Számtalan akadály merült fel a vakcinák gyártása és szállítása körül" – ismerte el egy sajtótájékoztatón Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság szóvivője, ám gyorsan hozzátette azt is, hogy "úgy gondolom, sikeres vakcinastratégiát alakítottunk ki."

A tagállamok vezetői azonban láthatóan egyre kevésbé osztják ezt a véleményt. Olaf Scholz német pénzügyminiszter, aki a szociáldemokraták vezetője is, nemes egyszerűséggel szarnak nevezte az uniós vakcinastratégiát – írja a Politico.

"Az Európai Gyógyszerészeti Ügynökség (EMA) túl lassan adja meg a vakcina a engedélyeket" – kifogásolta Sebastian Kurz osztrák kancellár a Bildben. Éppen ezért bejelentette, hogy Ausztria Dániával és Izraellel közösen fejleszt ki vakcinát a Covid–19 ellen.

"Nem várok" – idézi a Politico Orbán Viktort is, így Magyarország orosz és kínai vakcinát is vásárolt. A magyar miniszterelnököt a kínai Sinopharm-vakcinával oltották be, melyet az EU nem engedélyezett, sőt, a kínaiak még be sem nyújtották az engedélykérelmüket Brüsszelben.

Kína is hálás lehet, hogy Magyarország engedélyezte a vakcináját

Hiába akadozik a kínai lakosság beoltása, a nagyhatalom már világszerte kínálja vakcináit. Főleg a szegényebb és fejlődő országokat célozzák, így a propagandájuknak mindenképpen jót tett, hogy egy uniós ország, Magyarország is engedélyezte a Sinopharmot - amit egyébként itthon is sikerként tud kommunikálni az Orbán-kormány.

Lengyelországból Andrzej Duda köztársasági elnök hétfőn telefonon kérte kínai vakcinát Hszi Csinping elnöktől. Csehország és Szlovákia ugyanezen az úton jár a lap szerint. Sőt, északi szomszédunk az orosz vakcinából már rendelt is, amiből belpolitikai botrány is lett.

Miért fogyott el a tagállamok vezetőinek türelme?

A múlt csütörtöki csúcstalálkozón vártak valamilyen meggyőző produkciót az Európai Bizottságtól a vakcinaprogramról, de nem kaptak olyat, amellyel a választóik elé állhattak volna – írja a Politico, amely szerint, ha minden így megy tovább, akkor egyetlenegy tagállam sem érné el az uniós oltási célkitűzést szeptember végéig.

A jövő héten az EU mindenesetre várhatóan engedélyezi a negyedik vakcinát: az amerikai Johnson&Johnsont, melyből egy oltás is elég a védettséghez. A szintén amerikai Novavax gyógyszergyárral is az utolsó stádiumba jutottak a tárgyalások. Problémát okoz ugyanakkor, hogy a szállítások mindkét cégtől csak a második negyedévtől várhatóak.

Ugyanez a gond a Pfizerrel is: 75 millió vakcinát képesek korábban szállítani, mint ahogy a szerződésben kikötötték, de csak a második negyedévben.

Az AstraZeneca azt ígéri, hogy leszállítja az ígért 180 millió vakcinát a második negyedévben, ezzel kapcsolatban ugyanakkor Brüsszelben szkeptikusak.

Csütörtöki hír viszont, hogy az oroszok valóban beadták a Szputnyik V engedélyeztetési kérelmét.

Az Európai Gyógyszerügynökség megkezdte a Szputnyik V vizsgálatát

A színházak, klubok és éttermek is kinyitottak már Moszkvában, pedig az orosz fővárosban haltak meg a legtöbben a koronavírus-járvány miatt. A helyi vezetés a Szputnyik V vakcinára alapoz, az oltóanyagot minden moszkvai számára elérhetővé tették. A hatóságok 4 millió beoltott emberről beszélnek, független szakértők szerint viszont kozmetikázták a számokat, és korai a lazítás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fehérré vált egy walesi folyó, miután beleborult egy tejszállító tanker

Fehérré vált egy walesi folyó, miután beleborult egy tejszállító tanker

Már szombaton nyitnak a katolikus templomok, és lehet miséket tartani

Már szombaton nyitnak a katolikus templomok, és lehet miséket tartani

Az ellenzék szerint Orbán a szülőkre hárítja azt a felelősséget, amit neki kellene vállalnia

Az ellenzék szerint Orbán a szülőkre hárítja azt a felelősséget, amit neki kellene vállalnia