szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ahány ház, annyiféle szokás – ez a home office esetében sincs másképp.

A régió egyes országaiban, így Ausztriában idén február 24-én vezettek be speciális rendelkezéseket a koronavírus miatt. Ennek keretében a munkavállalók évente 300 euró összegig (ha a költség ezt meghaladja, akkor a következő években egészen 2023-ig) költségelszámolásra jogosultak az éves adóbevallásukban különféle munkavégzést támogató eszközök (íróasztal, forgószék, asztali lámpa stb.) beszerzésére. Ez esetben olyan írásbeli megállapodásra van szükség, amely legalább 26 nap otthoni munkavégzést ír elő. Egyúttal a munkáltató 300 euró home office támogatást is nyújthat adómentesen a munkavállalók részére (3 euró/nap), illetve természetesen a munkáltató által a munkavégzéshez biztosított eszközök (laptop, monitor, nyomtató, mobiltelefon) után sem kell adót fizetni. E szabályok egyelőre 2023-ig érvényesek a Niveus Consulting Group szerint.

A hozzánk közelebb eső Romániában is idén januárban vezették be az otthoni munkavégzési támogatást. Ez alapján 2021. januárjától a munkáltatók arányosan (tehát az otthon töltött napok arányában) havi 400 román lej (kb. 30.000 forint) összegig adómentesen biztosíthatnak juttatást a rezsiköltségekre és eszközbeszerzésre.

Csehországban külön speciális home office juttatások nem léteznek, de a munkavégzéssel összefüggésben felmerülő költségek megtérítése és a munkáltató által a munkavégzéshez biztosított eszközök (laptop, monitor, nyomtató, mobiltelefon) juttatása itt sem keletkeztet jövedelmet a munkavállalónál. Ezzel szemben Horvátországban és Szerbiában egyáltalán nincs olyan rendelkezés, ami az otthoni munkavégzés speciális támogatási rendszerével foglalkozna, és egyelőre nem is várható ilyen bevezetése.

Németországban a tavalyi év után is napi 5 euróig (egy évben összesen 120 napra, azaz összesen 600 euró összegben) a munkavállalók adókedvezményre jogosultak. A programot a jelenlegi tervek szerint 2021. végéig kívánják fenntartani.

A home office miatt járó összeget a Niveus Consulting Group és nemzetközi hálózata (DFK International) gyűjtött össze. Arra voltak kíváncsiak, hogy a régió többi országában járnak-e juttatások a távmunkában dolgozóknak, és ha igen, melyek ezek. Az összehasonlítás alapja a magyar rendszer volt, hiszen, mint a közleményben is emlékeztettek rá, Magyarország az elsők között lépte meg, hogy egy bizonyos összeg (jelenleg 16 740 forintig) erejéig adómentes az otthoni munkavégzés támogatása.

A rendelet szerint "a munkaszerződésében foglaltak szerint távmunkavégzés keretében munkát végző munkavállalónak" nyújtható az adómentes támogatás. Mivel az Mt. szerint elvileg a munkaszerződést írásba kell foglalni és azt csak írásban lehet módosítani, ezért a támogatás nyújtásához mindenképpen legalább egyszer találkoznia kell a munkáltatónak és a munkavállalónak, hogy írásban is sor kerüljön a munkaszerződés módosítására, különben a NAV kifogásolhatja a költségtérítés adómentességét – hívta fel a figyelmet Bagdi Lajos, a Niveus adótanácsadási partnere.

Magyarországon az adómentes támogatás mellett a munkáltatónak biztosítania kell továbbá a munkavégzéshez szükséges tárgyi és infrastrukturális feltételeket is, tehát adott esetben a dolgozó által használt laptop, az egészséges ülőmunkát biztosító „irodai” szék és az internet-hozzáférés is ezek közé sorolható”

– írták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ipsos: Kevesen hisznek a gyors újranyitásban és egyre többen kérnek oltást

Ipsos: Kevesen hisznek a gyors újranyitásban és egyre többen kérnek oltást

Alkotmánybíróság: az állami szervnek pontosan meg kell indokolnia, ha a járványra hivatkozva később válaszol

Alkotmánybíróság: az állami szervnek pontosan meg kell indokolnia, ha a járványra hivatkozva később válaszol

AstraZenecával oltják pénteken Angela Merkelt

AstraZenecával oltják pénteken Angela Merkelt