Tetszett a cikk?

Sok múlik azon, hogy meddig tartanak a lezárások, és mennyire sikerül házhoz szállítással pótolni a kiesést.

A gazdasági károkat a mostani szigorúbb lezárás is érinti, a kormány jelenlegi becslései szerint 0,1 százalékkal mérsékli a várt gazdasági növekedést hetente – jelentette ki Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón.

A nyilatkozatról megkérdeztük Bod Péter Ákos közgazdászt, aki szerint ha 4-5 hétig tart ez a mostani, európai viszonylatban egyébként nem szigorú korlátozás, akkor „az úgy fél százalékot levesz az éves gazdasági növekedési ütemből, azaz mondjuk 5 helyett évi 4,5 százalék lenne”.

Az egykori miniszter és jegybankelnök a hvg.hu-nak hozzátette, hogy ez egy becslés, amely annyiban elfogadható, hogy „egy sor szolgáltató szakma leáll vagy töredék kapacitással működik”. Ráadásul az emberek kevesebbet is költenek bizonyos szolgáltatásokra, „inkább megtakarítanak azok is, akik egyébként változatlanul munkajövedelemhez jutnak”.

A szakember nem merné megtippelni, hogy összességében ez mennyire jön ki, úgy fogalmazott, hogy a heti 0,1 százalékos esés

nagyságrendileg elmegy.

Szerinte ilyenkor az a lényeg, hogy a járvány és a járványkezelési intézkedések miatt kényszerűen leálló ágazatok cégeit és főleg munkavállalóit gyors állami segítségben részesítsék, amivel megőrizhetik működőképességüket, teljesítőképességüket a korlátozás idejére.

Szóval nem a GDP izgatja az embert, hanem a szakmai kultúrák megőrzése, átmentése a kényszerű leállás utáni világra. Ha az sikerült, akkor a gazdasági aktivitás sem esik vissza annyira

– tette hozzá.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője is reálisnak tartja Gulyás Gergely becslését. A hvg.hu-nak azt mondta, több területet is érint a mostani lezárás és forgalomkiesés, „nagy kérdés, a kiskereskedők mennyire tudják ezt például a házhoz szállítással ellensúlyozni”.

Az elemző arra számít, hogy április közepén megindulhat a fokozatos nyitás az országban, ami után nagy felpattanás várható. Hozzátette azt is, hogy szerinte minden esély megvan arra, hogy az ipar és az építőipar a vártnál jobban teljesít, ami ugyancsak ellensúlyozhatja a gazdasági visszaesést.

Az elemző szerint sokat számít az is, hogy az Egyesült Államokban „brutális csomagot fogadtak el” a gazdaság élénkítésére, „ez az egész világra hatással lesz, Magyarországot is felfelé húzza”. Szerinte minden esély megvan arra, hogy „egy éven belül kisimuljon ez a göröngy”, és a gazdasági visszaesés éven belüli legyen.

2020-ban éves szinten 5 százalékos volt a visszaesés, a recessziót legnagyobb részben a tavaszi lezárások és a szolgáltató szektor részleges leállása magyarázzák.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kovács Gábor Gazdaság

Ahogy Orbán Viktor kristálygömbjéből kileste: több mint 5 százalékkal töppedt össze 2020-ban a magyar gazdaság

A magyar gazdaság a statisztikai hivatal első, a koronavírus miatt a szokásosnál megbízhatatlanabb becslése szerint 5,1 százalékos visszaesést szenvedett el 2020 egészét tekintve. Az év végén, a negyedik negyedévben ugyan az előző negyedévhez képest 1,1 százalékkal nőtt a GDP, de még így is 4,3 százalékkal kisebb volt, mint egy évvel korábban.

10 fokos lehűlés jön

10 fokos lehűlés jön

Van egy kiskapu a Facebook rendszerében, több politikus visszaél vele

Van egy kiskapu a Facebook rendszerében, több politikus visszaél vele

Felborult egy autó Csepelen, ami a baleset után a HÉV síneken állt meg

Felborult egy autó Csepelen, ami a baleset után a HÉV síneken állt meg