szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bioüzemanyag-termelést indított a Dunai Finomítóban Százhalombattán a Mol Zrt. Az ehhez szükséges beruházás mostanra készült el teljesen, de már egy éve zajlik a próbaüzem.

A Mol fejlesztésének lényege, hogy a bioösszetevőket – növényolajat, használt sütőolajat vaqy állati zsiradékot – a fosszilis alapanyaggal együtt dolgozzák fel (co-processing), amivel „változatlan minőség mellett növelhető a biokomponensek részaránya, évi 200 ezer tonnával csökkentve a szén-dioxid kibocsátást” – közölte a társaság kedden.

Eddig a bioöszetevőket utólag keverték az üzemanyaghoz, a beruházással azonban már részben megújuló lesz a gyártott gázolaj is, miközben „a minősége nem változik a kőolaj alapú dízelhez képest. Ennek fő előnye, hogy továbbra is lehetséges további biodízel-komponens bekeverése – a dízel szabványban meghatározott maximális 7 térfogatszázalékig – tehát az eljárás összességében lehetővé teszi a gázolaj biorészarányának növelését” – olvasható a Mol Zrt. közleményében.

A beruházást az indokolta, hogy a megújulók részarányát folyamatosan növelni kell az uniós szén-dioxid-kibocsátási kötelezettségek miatt, de megnőttek „a biokomponens-tartalommal kapcsolatos elvárások” a társaság üzemanyag-piacain is. Emellett az is célja a vállalatnak, hogy fokozatosan növelje a hulladék és melléktermék típusú alapanyagok körét, tovább csökkentve ezzel üzemanyagaink szén-dioxid-lábnyomát.

A beruházás illeszkedik a cég nemrégiben frissített hosszú távú, 30 évre szóló stratégiájába.

Olajvállalathoz képest szokatlan útra lép a Mol

A vegyipart, a kiskereskedelmet is erősíti a társaság - erről is beszélt Hernádi Zsolt a BÉT-en.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!