szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A vegyipart, a kiskereskedelmet is erősíti a társaság – erről is beszélt Hernádi Zsolt a BÉT-en.

A régió körkörös gazdaságának vezető vállalatává válna a Mol-csoport, ennek érdekében frissítette hosszú távú, 30 évre szóló stratégiáját – jelentette be Hernádi Zsolt a Budapesti Értéktőzsdén. A fenntarthatóság a cégnél elsősorban azt jelenti, hogy tevékenységét 2050-re karbonsemlegessé tenné, ennél rövidebb távon pedig az üzemanyagok előállítását igyekszik fenntarthatóbbá tenni. Mindez azért fontos – mondta el a Mol elnök-vezérigazgatója –, mivel a következő években még növekedhet a fosszilis üzemanyagok fogyasztása.

A cég a megújult stratégia alapján 2030-ig minden második dollárt fenntartható projektekre költi, ami a következő öt évben egymilliárd dollárt jelent. A vállalat 1,8 millió tonna üzemanyagot alakít át petrolkémiai alapanyaggá 2030-ig (két beruházási hullám révén, 2027-es, illetve 2030-as indulással). Ugyanakkor fokozatosan integrálja működésébe a körforgásos gazdasági tevékenységeket, felhasználva a bio- és hulladékalapú anyagáramokat a termelésben, növelve az újrahasznosítást, valamint kihasználva a CCUS (a szén-dioxid-leválasztás, -hasznosítás és -tárolás) lehetőségeit. Ezek segítségével jelentős mértékben csökkenthető az üzletág CO2-lábnyoma.

A cég tovább erősíti ugyanakkor a fogyasztói szolgáltatásokat, a cég közleménye szerint a cél, hogy „az üzletág magas szinten digitalizált kiskereskedelmi, illetve integrált mobilitási szolgáltatóvá váljon”.

A Mol négy és fél éve fogadta el 30 éves stratégiáját, amelynek alapja az, hogy az üzemanyag-kitermelésen és finomításon túl nagyobb szerepet kap a vegyipari termelés, a benzinkutak helyét pedig komplex üzletek veszik át.

Az irány már akkor látszott, elsősorban az elektromos autók terjedésével, az elmozdulás fontosságát azonban megerősítette a 2020-as válság: Hernádi Zsolt a közgazdasági társaság éves találkozóján már arról beszélt, a járvány miatti lezárások okozta sokk is megmutatta, a nagy olajvállalatoknak diverzifikálni kell termelésüket. „A fosszilis üzemanyagok ideje le fog járni, erre fel kell készülni” – ismételte el most is. A diverzifikálás része a bicikli- és autókölcsönző szolgáltatás erősítése, a Limo vagy az ITK rendszerein keresztül a Mol flotta már 3800 bérbe adható autóból áll – emelte ki.

A Mol fejlesztéseit saját forrásból finanszírozza, reményeik szerint a 2020-ban elért 2,06 milliárd dolláros EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 2021-ben 2,3 milliárd dollárra, 2025-re 2,6 milliárd dollárra nő.

Hernádi abból az alkalomból beszélt a tőzsdén, hogy 25 éve kerültek a Mol részvényei a Budapesti Értéktőzsdére, mára a cég a BUX második legnagyobb részvénykibocsátójává vált. Aki akkor befektetett, a részvényei értéke megtizenötszöröződött – mondta el Patai Mihály, a BÉT elnöke, aki átadta a Mol vezetőjének a hazai tőkepiac fejlesztéséért járó életműdíjat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A 2019-ben alapított cégek is kérhetik az újraindítási gyorskölcsönt

A 2019-ben alapított cégek is kérhetik az újraindítási gyorskölcsönt

Elhunyt 206 koronavírus-fertőzött, a beoltottak száma 2,83 millió

Elhunyt 206 koronavírus-fertőzött, a beoltottak száma 2,83 millió

Nem vártak a kormányra, önálló járványügyi intézkedéseket hoztak a hajléktalanellátásban

Nem vártak a kormányra, önálló járványügyi intézkedéseket hoztak a hajléktalanellátásban